x

Što piti za glavobolju u trudnoći?

Glavobolje mogu biti česte u ranoj trudnoći i vjerojatno se onda pitate što piti za glavobolju u trudnoći? Iako glavobolje ne štete Vašoj bebi, Vama mogu biti dosta neugodne i potrebno Vam je i trenutno rješenje.

Što piti za glavobolju u trudnoći?

Napadaje migrene moguće je liječiti općim analgeticima i drugim lijekovima koji su sigurni za korištenje kod trudnica. Međutim nužno se savjetovati s liječnikom za informaciju što piti za glavobolju u trudnoći.

Paracetamol je obično prvi izbor protiv bolova, međutim prije tražite savjet od svog liječnika o tome koliko paracetamola smijete uzimati i koliko dugo. Većina trudnica obično može sigurno uzimati i acetaminophen (Tylenol, drugi) za liječenje povremenih glavobolja. Opet naglašavamo da se savjetujete sa liječnikom prije uzimanja bilo kojeg lijeka, uključujući biljne tretmane. Provjerite imate li odobrenje od svog liječnika.

Naime određeni lijekovi nikako se ne smiju koristiti za vrijeme trudnoće. Razlog tome je što su povezani s pobačajem, prijevremenim porodom i manama kod fetusa. Lijekovi protiv bolova koje mnogi smatraju da treba izbjegavati u trudnoći su oni koji sadrže kodein i nesteroidne protuupalne lijekove. Osim ako vam ih ne prepiše liječnik.


Kako spriječili glavobolje bez uzimanja lijekova?

Pokušajte sljedeće:

Pijte puno tekućine.

Izbjegavajte okidače. Ako su određena hrana ili mirisi u prošlosti izazivali glavobolju, izbjegavajte ih. Vođenje dnevnika bi Vam moglo pomoći u prepoznavanju okidača.

Nježna masaža vrata ili vlasišta glave.

Uključite tjelesnu aktivnost u svoju dnevnu rutinu. Probajte dnevnu šetnju ili drugu umjerenu aerobnu vježbu.

Izbjegavanje jakog svjetla i glasnih zvukova. Povlačenje u prostoriju prigušenog svjetla i bez buke može uvelike pomoći.

Vježbajte tehnike opuštanja. Isprobajte duboko disanje, jogu, masažu i vizualizaciju.

Jedite redovito. Konzumiranje redovitih obroka i održavanje zdrave prehrane mogu spriječiti glavobolje.

Tople ili hladne obloge. Hladni oblozi mogu biti korisni kad se koriste na glavi, dok su topli oblozi korisni kod ukočenosti vrata.

Pridržavajte se redovitog rasporeda spavanja. Nedostatak sna može pridonijeti glavoboljama tijekom trudnoće.

Razmotrite biofeedback. S ovom tehnikom naučite kontrolirati određene tjelesne funkcije i spriječite ili smanjite bol od glavobolje. Ako želite isprobati biofeedback za liječenje glavobolja tijekom trudnoće, zatražite od svog liječnika preporuku za biofeedback terapeuta.


Glavobolje tijekom trudnoće su česte. Međutim, ako dobijete jaku glavobolju, nazovite svog liječnika. Postoje mnogi uzroci glavobolje, uključujući neke probleme povezane s visokim krvnim tlakom.

Također ponekad može biti simptom preeklampsije, koja može dovesti do ozbiljnih komplikacija ako se ne prati i ne liječi. Preeklampsija obično počinje nakon 20 tjedana trudnoće.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.