x

Što se događa kada ste u drugom mjesecu trudnoće?

U drugom mjesecu trudnoće odnosno peti tjedan žene najčešće spoznaju da su u drugom stanju.

Sada započinje embrionalno razdoblje. Stanice se počinju se po prvi put diferencirati. Iz jedne skupine stanica razvija se plod, a iz druge posteljica i plodni ovoji. Embrio je sada implantiran u sluznicu maternice i na početku tjedna dugačak je 2 mm, a već na kraju 5 mm.

Ovo je vrijeme kada se kao posljedica implantacije može javiti krvarenje. Često se pogrešno zamjenjuje s menstruacijom. Međutim implantacijsko krvarenje je vrlo oskudno i ne traje kao klasična mjesečnica. Obično samo jedan, ili maksimalno dva dana.


Na kraju 5. tjedna trudnoće započinje razvoj središnjeg živčanog sustava embrija. Formira se struktura iz koje će se razviti kralježnica, zajedno s leđnom moždinom i mozak. Sada su potrebne optimalne količine folne kiseline zato ih je potrebno početi uzimati čim saznate da ste u drugom stanju. A idealno i ranije ako planirate trudnoću.

Idući tjedan odnosno 6 tjedan trudnoće duljina embrija iznosi oko 8 mm a kralježnica buduće bebe je već u potpunosti formirana. Razvijaju se prve krvne žile i krvne stanice, a kroz njih počinje teći krv.

Formira se srce i iako nisu ni približno razvijeni, gotovo svi organske sustave već postoje (osnove), te se formira i pupkovina.


Druga polovica u drugom mjesecu trudnoće

U sedmom tjednu veliki organi (srce, pluća, želudac,..) počinju sa svojim razvojem. Osnove budućih šaka i stopala se stvaraju a unutar njih osnove za prstiće.

Embrio sada više počinje nalikovati novorođenčetu. Mozak se naročito brzo razvija. Do kraja trudnoće će nastati više od 100 bilijuna neurona.

I u zadnjem tjednu drugog mjeseca trudnoće, odnosno u osmom tjednu duljina embrija je oko 18 mm i već ima vlastitu krvnu grupu i Rh-faktor. Ruke i noge nastavljaju rasti, i embrio počinje s prvim pokretima. Međutim trudnice ih neće osjetiti još idućih 10 tjedana trudnoće.

Srce sada otkucava dvostruko brže od srca odraslog čovjeka. A lice se nastavlja razvijati. Sada se formiraju nosnice i usne, a u usnoj šupljini jezik i osnove zuba ispod desni.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.