x

Što utječe na visinu djeteta?

Prirodno je i za roditelje i djecu pitati se koliko će dijete biti visoko i samim time što utječe na visinu djeteta. 

Osim što je zabavno pokušati predvidjeti koliko bi dijete moglo biti visoko, također je korisno provjeriti raste li dijete prema očekivanjima. 

Iako nitko nema kristalnu kuglu, postoje načini na koje roditelji i pedijatri mogu izvesti obrazloženu pretpostavku.


Obiteljska povijest i genetika

Obrasci visine i rasta obično se javljaju u obiteljima. Visina djeteta će u velikoj mjeri ovisiti o vašoj vlastitoj visini, budući da je vaš genetski sklop najveći čimbenik u rastu vaše djece. Kao i koliko su visoki drugi članovi obitelji. Isto tako koliko ste brzo i u kojoj dobi rasli tijekom djetinjstva (tj. vaš obrazac rasta). 


Što još utječe na visinu djeteta?

Iako geni igraju veliku ulogu u određivanju visine vašeg djeteta (npr. niski roditelji obično imaju nisku djecu), i drugi čimbenici utječu na to koliko vaše dijete raste.

To uključuje:

Prehrana: Dijete koje ima prekomjernu tjelesnu težinu često je više od svojih vršnjaka. Međutim to ne mora značiti da će biti više i kao odrasla osoba. Djeca koja su vrlo pothranjena mogu biti niža od očekivane dobi.

Hormoni: Hormonska neravnoteža, poput niske razine štitnjače ili hormona rasta, dovode do sporijeg rasta od očekivanog. Što može rezultirati djecom koja su niža ili viša nego što bi se očekivalo ako se ne dijagnosticiraju i ne liječe. 

Lijekovi: Neki lijekovi, osobito uporaba kortikosteroida, mogu usporiti rast.

Zdravstveni uvjeti: Djeca s nekim kroničnim bolestima, poput teškog artritisa, neliječene celijakije ili raka mogu biti niža od očekivanog.

Genetska stanja: Djeca s nekim genetskim oboljenjima mogu uzrokovati nizak ili visok rast. Na primjer, oni s Downovim, Noonanovim ili Turnerovim sindromom obično su niži od ostalih članova obitelji. Dok Marfanov sindrom može uzrokovati da netko bude viši. 

Osim toga, tjelovježba, zagađenje, obrasci spavanja, klima, fitness, prehrana i psihološko blagostanje također mogu utjecati na rast.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.