x

Što uzrokuje štucanje novorođenčeta i kako to zaustaviti?

Bebe su slatke, ali znaju ispuštati smiješne i čudne zvukove. Recimo, kada krenu štucati, čini vam se da to traje čitavu vječnost.

Beba jako štuca. I iako je preslatka dok to čini, pitate se ima li razloga za zabrinutost. No štucanje kod beba je vrlo uobičajeno i najčešće nije problem, kažu pedijatri. Zapravo, štucanje više smeta roditeljima nego bebi.

Zašto bebe štucaju?

Štucanje je najvjerojatnije prouzročeno iritacijom dijafragme, mišića u podnožju pluća. Ponekad se taj mišić počinje grčiti, što uzrokuje da se glasnice zatvaraju, stvarajući onaj prepoznatljivi ‘hik!’ zvuk koji poznajete i kojeg se pomalo bojite jer kada krene ne znate točno kada će prestati.

Bebe mogu štucati čak i prije nego što se rode, a mnoge su trudnice osjetile to izdajničko treperenje u trbuhu.

Štucanje je posebno često kod novorođenčadi i dojenčadi i ono može biti uzrokovano i zrakom u želucu. Ako se bebe prekomjerno hrane ili gutaju zrak tijekom hranjenja, želudac se može proširiti i pritiskati dijafragmu.


Štucanje i gastroezofagealni refluks

Obično štucanje ne smeta bebama. No ponekad je štucanje znak gastroezofagealnog refluksa koji uzrokuje vraćanje želučane kiseline u bebin jednjak.

Ako vaša beba pati od gastroezofagealnog refluksa, štucanje neće biti jedini simptom, a još neki od popratnih simptoma su:

kašalj

bljuckanje

razdražljivost i plač

savijanje leđa, posebno tijekom ili nakon hranjenja

Ako primijetite ove znakove, razgovarajte s liječnikom o tome ima li vaša beba refluks i kako ga liječiti.


Kako zaustaviti štucanje?

Ako beba nema simptome refluksa, nemojte se brinuti zbog štucanja. No ako vam štucanje smeta, postoje neke stvari koje možete isprobati.

Promijenite položaj hranjenja

Pokušajte hraniti svoje dijete u uspravnijem položaju. Podizanje bebe na jastuk, tako da ne leži ravno, može joj pomoći da, za vrijeme obroka, proguta manje zraka.

Podrigivanje

Podrigivanje obično pomaže kod štucanja. Podrignite bebu tijekom hranjenja kako biste spriječili štucanje. Ako se beba hrani na bočicu, podignite je na podrigivanje nakon svaka 2 - 3 popijena mililitra mlijeka.

Ako dojite, podrignite bebu prije nego što promijenite stranu. Ako vaš smotuljak već štuca, možete to pokušati ublažiti nježnim tapšanjem po leđima.

Duda može zaustaviti štucanje

Pokret sisanja, koji nastaje kada djetetu stavite dudu u usta, može pomoći opuštanju dijafragme.

Štucanje prestaje samo od sebe i ne uzrokuje tegobe bebama. Zato nemojte misliti da ga trebate liječiti.


(Roditelji.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.