x

Strašno upozorenje meteorološke organizacije: Velika promjena nadire brzo, crno nam se piše!

Na Antarktiku je izmjerena najviša temperatura ikada od 18,3 stepena, čime je prethodni rekord iz 2015. godine premašen za 0,8 stepeni, saopštila je danas Svjetska meteorološka organizacija.

Najvišu temperaturu na Antarktiku u historiji izmjerila je baza Esperanca, a prethodni rekod zabilježen je u martu 2015. godine, što znači da se zagrijavanje tog kontinenta dešava brže od svjetskog prosjeka.

Esperanca je rekordnu temperaturu izmjerila na poluostrvu Antarktika koje se proteže ka Južnoj Americi i jedno je od mjesta koje se najbrže zagrijavaju na svijetu, prenosi londonski Gardijan.


Prema podacima svjetske meteorološke organizacije, ova lokacija se u proteklih 50 godina zagrijala za skoro 3 stepena, pa se skoro svi glečeri tope.

Profesor Džejms Renvik, klimatolog sa Univerziteta Viktorija u Velingtonu kaže da je ovaj rekord impresivan i da je zabilježen samo pet godina nakon prethodnog rekorda, a premašio ga je za gotovo cijeli stepen.


„To je pokazatelj da se zagrijavanja na Južnom polu dešava mnogo brže nego što je svjetski prosjek”, rekao je Renvik, javlja Tanjug.

Naučnici upozoravaju da globalno zagrijavanje izaziva otapanje tolikih količina leda na Antarktiku da je ogromna ledena ploča na putu da se raspadne.

To bi u narednim vjekovima moglo da dovede do podizanja globalnog nivoa mora za najmanje tri metra.

.


(Espreso.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.