x

Stručnjaci najavljuju najveći baby boom, ali samo za jednu vrstu parova

S obzirom na to da mnogo mladih ljudi nemaj drugog izbora nego ostati kod kuće – zbog zatvorenih kafića i restorana, kina, pozorišta te svih ostalih društvenih događanja – odnosno, čitava nacija koja se odlučila za “Netflix i chill” mogla bi vidjeti porast broja novorođenčadi u decembru ove godine, izjavio je dr Kevin Kathrotia iz Milionnium Neonatology.

“To će se dogoditi. Vjerovatno će to biti najveći baby boom koji smo ikada vidjeli”, rekao je Kathrotia dodavši: “Kad god postoji prijetnja uragana, dogodi se mali baby boom. Svi su kod kuće. Manje vjerovatno je da oni koji imaju djecu dobiju još jedno dijete, ali oni koji su u braku bez djece – uvjeravam vas.”

Nagađanja o takvom baby boomu pojavljuju se nakon vijesti da je londonsko novorođenče pozitivno na virus testirano nekoliko minuta nakon rođenja, izvijestio je The Guardian.

Doktorica Renee Wellenstein sa sjedištem u Njujorku rekla je da predviđa da će baby boom nastupiti nakon što se svjetska pandemija stiša.

“Trenutno postoji golema količina straha, a možda će tako biti i sljedećih nekoliko mjeseci”, rekla je Wellenstein, ginekološkinja.

“Kad sve završi, svi će biti kao: ‘Idemo napraviti dijete’. Stres smanjuje plodnost kod muškaraca i žena”, dodaje Wellenstein.

Za žene koje su već trudne, ostati zdrava, odnosno minimalizacija kontakta s virusima ključna je i za majku i za dijete.

“Prvo tromjesečje najopasnije je što se tiče gubitka trudnoće… Ostani zdrava i učini sve kako bi smanjila razinu stresa”, rekla je Wellenstein i dodala da trudnicama preporučuje da izbjegavaju sve nepotrebne kontakte.

Novi će roditelji vjerovatno htjeti izbjeći tradicionalne porodične posjete kako bi pokazali novog člana. Harvardski statističar Xihong Lin izvještava da kineski nalazi pokazuju da su djeca mlađa od jedne godine pod najvećim rizikom da dobiju virus u poređenju sa starijom djecom.

“Buduće majke takođe ne bi trebalo da se odreknu poroda u bolnici zbog straha od virusa, budući da su bolnice najbolje opremljene za rješavanje komplikacija”, rekao je Kathrotia.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.