x

posebno izdanje

Subaru predstavio brojčano ograničen model STI S209

Posljednju kreaciju iz odjela STI (Subaru Tecnica International), koji će biti proizveden u nešto više od 200 primjeraka, pokreće 2,5-litarski četverocilindarski boxer motor koji u ovom izdanju nudi oko 350 konjskih snaga.

Subaru je na Sajmu automobila u Detroitu (SAD) predstavio brojčano ograničeno izdanje automobila koji se krije iza naziva STI S209, a za sada će se ponuditi samo kupcima u Sjedinjenim Državama.

Najsnažniju produkcijsku "Imprezu" do sada pokreće temeljito dorađen 2,5-litarski četverocilindarski boxer motor (EJ25) koji uz podršku turbopunjača u ovom slučaju nudi oko 350 konjskih snaga koje se na obje osovine distribuiraju posredstvom 6-stepenog ručnog mjenjača sa skraćenim prijenosnim odnosima.

Inspirisan trkaćim modelom s kojim Subaru posljednjih godina dominira u klasi SP3T na čuvenoj trci izdržljivosti 24 sata Nürburgringa, STI S209 izvana karakterišu naglašeno prošireni blatobrani koji su širinu automobila u odnosu na standardni WRX STI povećali za 43,2 milimetra.

S proširenim blatobranima stigao je i povećan trag točkova, a u odjelu STI za ovu priliku odabrali su BBS-ove 19-inčne ojačane felge na kojima su gume GT600A dimenzija 265/35 koje su (specijalno za STI S209) razvijene u kompaniji Dunlop.

Ono što se ne vidi je dodatno učvršćen ovjes s posebnim amortizerima koje proizvodi Bilstein, a iza spomenutih felgi mogu se vidjeti komponente kapacitetnih kočnica koje "potpisuje" Brembo. Uz bijelu boju karoserije STI S209 će se isporučivati s felgama u boji zlata, a s plavom karoserijom koja asocira na vrijeme Subarua u WRC-u kombinovane su felge sive boje.

Prvi primjerci modela STI S209 do kupaca bi trebali stići sredinom godine, a cijena automobila bit će poznata pred početak prodaje.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.