x

Suha koža ljeti – kako odabrati pravi puder?

Ako je osnovni zadatak svakog pudera da prikrije nedostatke na licu, učini vas ljepšom, zaštiti kožu od različitih negativnih uticaja i pripremi je za šminku, reklo bi se da imate više nego dovoljno razloga da sljedeći put još pažljivije odaberete svog najjačeg make-up saveznika.

Iako će vam mnogi reći da je prilikom kupovine pudera najvažnije pogoditi pravu nijansu i uskladiti je s bojom tena, kako biste u potpunosti iskusile sve njegove čari, birajte pudere koji su nedvosmisleno namijenjeni vašem tipu kože. Ako je ona suha i osjetljiva, pronalaženje odgovarajućeg pudera može da bude popriličan izazov, posebno ljeti.


Kriterijumi za izbor “onog pravog”

Za početak, ako imate suhu kožu, savjetujemo vam da koristite isključivo tekuće pudere i to one na kojima je jasno naznačeno da hrane, obnavljaju i hidriraju. Također, vrlo je važno da formula ne sadrži alkohol jer on dodatno isušuje kožu. Kako vaše lice ne bi dobilo mat look, ne koristite pudere u prahu. Oni će učiniti da lice ostane bez sjaja, izgleda beživotno i mnogo starije.

Ne zaboravite da je cilj svakog pudera da koži osigura blistavost i svježinu, sakrije nedostatke i pomladi vas, zato se uvijek odlučujte za provjerene brandove i ne štedite novac, ipak ne kupujete ga svaki dan!


Zapamtite, puder mora biti prilagodljiv, postojan, s optimalnim stupnjem prekrivanja. Ljeti je posebno važno da njegova tekstura bude nježna i svilenkasta kako bi suha koža dobila neophodan sjaj, a šminka dugo ostala na svom mjestu.

Pravilno nanošenje

Prije nego što nanesete puder neophodno je dobro nahraniti kožu i dati joj prijeko potrebnu vlažnost. Zato lice temeljno očistite micelarnom otopinom, nanesite hidratantnu dnevnu kremu sa zaštitnim faktorom(SPF je obvezan, jer sunčeve zrake prilično isušuju kožu) i pričekajte nekoliko minuta da je lice upije. Potom nanesite lagani tekući puder, prvo na T-zonu, a potom kružnim pokretima prstiju pređite na ostale dijelove lica. Iako ljeto nije predviđeno za “teški” make-up, ako ga neka specijalna prilika ipak zahtijeva, bilo bi dobro da na lice nanesete i hidrirajući primer. Kada završite kompletno šminkanje, sve možete fiksirati sprejem koji će ujedno “držati” make-up i koži davati svježinu.


Dobar timing je ključ uspjeha

Kako biste se predstavili u najljepšem mogućem svijetlu, proces uljepšavanja možete započeti i dan ranije i to dubinskim, ali nježnim pilingom koji će eliminisati i najmanju mogućnost da vaša koža izgleda suho. Naprotiv, piling će učiniti da lice bude glatko i mekano, a ten ujednačen i blistav.

Prije spavanja obvezno nanesite noćnu hidratantnu kremu.


Ne zaboravite da ljeti svoje lice možete “počastiti” pravom beauty poslasticom u obliku BB kreme, naročito onom koja sadrži prirodne sastojke i voćna ulja. Osim što će vam predivno tonirati kožu, dat će joj božanstven sjaj i vlažnost pa vam ni highlighter neće biti potreban.

Ne zanemarujte usne jer su one posebno osjetljive ljeti. Kako bi bile hidrirane, glatke i senzualne, čak i za najvećih vrućina, koristite tekuće ruževe ili sjajila, a nemojte bježati ni od pilinga. Usne će vam biti više nego zahvalne!



(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.