x

copa america

Superiorni Brazilci nakon 12 godina ponovo prvaci Južne Amerike

Nogometaši Brazila su postali novi prvaci Južne Amerike osvojivši Copa Americu pobjedom u finalu nad Peruom rezultatom 3:1.

Brazilci su do titule na svom terenu stigli superiorno primivši samo jedan gol na turniru i sasvim zasluženo su nakon 12 godina ponijeli epitet najbolje južnoameričke ekipe.

U finalu na kultnoj Maracani čak tri pogotka su postignuta u prvom poluvremenu. U 15. minuti Gabriel Jesus je prošao po desnoj strani i centrirao, odbrana Perua je ostavila Evertona samog koji sa desetak metara šutira iz prve i matira Pedra Gallesea za 1:0.

Kada se činilo da će to biti i konačan rezultat prvog poluvremena, u 44. minuti arbitar Roberto Tobar je dosudio penal za Peru nakon što je Thiago Silva igrao rukom u svom kaznenom prostoru. Iskusni Paolo Guerrero je poslao Alissona u jednu, a loptu u drugu stranu za 1:1.

Ipak, u 45+3. minuti Brazil je stigao do novog vodstva kada je Arthur uposlio Jesusa, a napadač Manchester Cityja je rutinski pogodio po zemlji za 2:1.

Karioke su ostale sa deset igrača u 70. minuti susreta kada je Tobar pokazao drugi žuti, odnosno crveni karton Jesusu koji je u suzama napustio teren.

Peru je pokušao iskoristiti prednost igrača više, a već u 73. minuti Miguel Trauco je bio u prilici, ali je Alisson odbio loptu u korner.

To je ujedno bila i jedina prilika za Peru do kraja meča, a u 88. minuti Carlos Zambrano je srušio Evertona u kaznenom prostoru i Tobar je dosudio penal za Brazil. Rezervista Richarlison je bio siguran realizator penala za konačnih 3:1.

Nakon što je Tobar označio kraj meča nastalo je veliko slavlje Karioka sa skoro 80.000 navijača na stadionu.

Ovo je Brazilu bila deveta titula najbolje ekipe Južne Amerike nakon što je slavio 1919., 1922., 1949., 1989., 1997., 1999., 2004. i 2007. godine. Zanimljivo, Brazil je osvojio Copa Americu svih pet puta kada je bio i organizator (1919., 1922., 1949., 1989. i 2019.).

Argentina je osvojila treće mjesto jučerašnjom pobjedom nad Čileom, dok su Paolo Guerrero i Everton su podijelili titulu najboljeg strijelca turnira sa po tri pogotka.

Naredno izdanje Copa Americe igrat će se već iduće godine od 12. juna do 12. jula u Argentini i Kolumbiji.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.