x

Superiorni kvalitet – Sonyɑ99 II

Kompanija Sony je predstavila novi premium ɑ A-mount fotoaparat sa zamjenjivim objektivima ɑ99 II, nasljednika poznatog modela ɑ99. Ovaj uređaj kombinuje najbolje i najnovije Sony tehnologije u oblasti digitalnog snimanja, kao što je autofokusni sistem sa hibridnom faznom detekcijom, sa ekskluzivnim svojstvima Sony A-mount fotoaparata, kao što je tehnologijaprozirnog ogledala (Translucent Mirror Technology – TNT). 

Rezultat je fotoaparat koji nudi superiorni, profesionalni kvalitet, idealan za fotografisanjeočaravajućeg svijeta divljine i sportskih spektakala.

 

Redefinisanje autofokusa

Novi autofokusni sistem sa detekcijom faze nudi „neprekidno fokusiranje“ i prva je implementacija 4D FOCUS sistema u fotoaparatima punog formata iz ɑ serije. Ovaj autofokusni sistem obezbjeđuje senzor sa preciznih namjenskih 79 tačaka  sa faznom detekcijom i ravni fokusa, uparen sa 399 tačakai sa faznom detekcijom. Cilj je postizanje niza od 79 hibridnih ukrštenih autofokusnih tačaka  koje pružaju nevjerovatno precizan autofokus i napredno praćenje brzih subjekata u pokretu. Osim toga, u nedostatku pokretnog ogledala, tehnologija prozirnog ogledala omogućava kontinuiranu funkcionalnost autofokusa, dok prikazostaje nepromjenjen tokom svakog režima snimanja, uključujući pregled uživo i bilježenje video zapisa. U poređenju sa drugim fotoaparatima, uslovi slabog osvjetljenja ne predstavljaju problem za ɑ99 II –precizni autofokus adekvatno funkcioniše i pri nivou osvetljenja od EV-4 . 

 

Protok podataka kroz uređaj je redizajniran kako bi omogućio visoku rezoluciju i uzastopno snimanje pri visokim brzinama snimanja. Novi prednji LSI procesor u kombinaciji sa senzorom, BIONZ X procesorom, kao i novim okidačem, omogućavaju uzastopno snimanje brzinom do 12 kadrova u sekundi sa AF/AE praćenjem , uz korištenje pogodnosti senzora od 42,4 megapiksela . Zahvaljujući ovim unapređenjima, rezultat su nevjerovatno detaljni video zapisi, čak i pri snimanju brzih subjekata u uslovima slabog osvjetljenja. Zahvaljujući velikom baferu i sofisticiranoj obradi podataka, snimci se mogu pregledati odmah nakon snimanja čak i u režimu uzastopnog snimanja pri velikoj brzini. Ukoliko je snimanje obavljeno unutra, pod vještačkim svjetlom, treperenje se automatski detektuje i okidač je podešen tako da umanji njegov efekat na krajnju fotografiju .

 

Uzastopno snimanje sa pregledom uživo može biti podešeno u tri faze u zavisnosti od subjekata – 8, 5 ili 4 kadra u sekundi.Unapređenje algoritma EVF ekrana omogućava kontinuirano snimanje sa pregledom uživo pri brzini od 8 kadrova u sekundi  sa AF/AE praćenjem sa minimalnim zaostatkom u prikazu, tako da je pregled gotovo identičan pregledu kroz tražilo. Na tražilu su u realnom vremenu prikazani ekspozicija, balans bele boje i druga podešavanja. 

 

Moć piksela

Exmor R CMOS senzor punog formata sa pozadinskim osvjetljenjem od 42,4MP odlikuje dizajn bez prostora između sočiva koji obezbjeđuje brzo očitavanje velikog obima podataka, kao i veoma efikasno prikupljanje svjetla. Na taj način, ostvareni su visoka osjetljivost i nizak šum, široki dinamički opseg i rezolucija od 42,4MP duž ISO opsega od 100 do 25600 (proširivo do ISO 50-102.400 ). Model ɑ99 II je dizajniran bez optičkog niskopropusnog filtera kako bi se omogućio dubok i vjeran prikaz delikatnih prirodnih detalja i tekstura, kao i izbor između kompresovanih i nekompresovanih RAW fajlova, u zavisnosti od potreba korisnika. 

 

SteadyShot INSIDE stabilizacija slike po pet osa

Stabilizacija slike po pet osa se pokazala kao veoma popularna kod fotoaparata iz serije ɑ7 II, pa je kompanija Sony ovu funkciju po prvi put uvrstila u A-mount modele, premijerno u uređaj ɑ99 II. Osim umanjivanja vertikalnog i horizontalnogpodrhtavanja do koga može doći pri većim žižnim daljinama, stabilizacija slike efektivno detektuje i kompenzuje pomijeranjeduž X i Y osaprilikom fotografisanja izbliza, kao i ljuljanje koje se javlja pri bilježenju fotografija i video zapisa noću. Novi precizni žiro-senzori omogućavaju precizno detektovanje čak i najsitnijeg pomijeranja fotoaparata koje može da izazove zamućenje slike. Na taj način, obezbjeđuje se brzina okidača od 4,5 koraka  zahvaljujući kojoj se u potpunosti iskorištava potencijal senzora od 42,4 megapiksela, kako pri fotografisanju, tako i pri snimanju. Efekat stabilizacije slike se može pratiti preko tražila ili LCD ekrana tokom pregleda uživo, kada je okidač dopola pritisnut ili pri korištenju funkcija Focus Magnifier. Time se omogućava precizna provjera kadriranja i fokusa preko pregleda uživotokom snimanja pri telefoto žižnim daljinama i makro distancama. 

 

Unapređen dizajn i funkcionalnost

Dizajn novog ɑ99 II je značajno unapređen u poređenju sa prethodnim modelom, u skladu sa sugestijama profesionalnih korisnika. Novi model je za osam odsto manji od originalnog modela ɑ99, sa novim dizajnom rukohvata, tijelom od legure magnezijuma, dual SD slotom  i drugim poboljšanjima korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Svi veći tasteri i točkići su hermetički zaštićeni, dok su ulaz za medije za skladištenje podataka i ivice uređaja povezani pomoću žljebova, pa je tijelo otporno na prašinu i vlagu i može da se koristi u najtežim i najizazovnijim uslovima snimanja. 

 

Osim veće responzivnosti, novi okidač je također izdržljiviji i testiran je da izdrži više od 300.000 okidanja . XGA OLED Tru-finder tražilo odlikuju ZEISS T* premaz i grupa od četiri elementa, uključujući dvostrani asferični element. Tražilo obezbjeđuje moćno uvećanje od 0,78 puta i jasan pregled od ugla do ugla, dok je još čistiji prikaz ostvaren premazom od fluora na prednjem objektivu koji štiti od otisaka prstiju, prašine, vode, masti i prljavštine.

 

Tiha opcijaMulti Controller unapređena je u odnosu na model α99, pa je uz mogućnost kontrole blende, brzine okidača, ISO osjetljivosti, kompenzacije ekspozije, autofokusnog polja i režima i drugih podešavanja, sada dostupan i klik-stop okidač za uključivanja i isključivanja. Kada je uključeno, ovo podešavanje za fotografisanje pruža taktilnu indikaciju dužine rotacije, dok isključeno podešavanje radi glatko i tiho, idealno za snimanje filmova. Podatak o lokaciji je dostupan preko Bluetooth  veze sa kompatibilnim mobilnim uređajem, a omogućen je i izbor da skladište bude na povezanom računaru ili na fotoaparatu, za praktičan pregled bez napuštanja mjesta snimanja. Na osnovu prijedloga brojnih korisnika α fotoaparata, struktura menija je također unapređena za jednostavniju navigaciju. 

 

Filmska magija

Za video zapise visoke rezolucije u profesionalnom XAVC S formatu, uređaj α99 II nudi opciju internog 4K snimanja  sa punim očitavanjem piksela i bez spajanja piksela , pri čemu je omogućeno snimanje pri 100Mbps. Novi režim Slow and Quick (S&Q)  podržava i usporeno i ubrzano snimanje. Brzine od 1 do 120 kadrova u sekundi (100 kadrova u sekundi) mogu biti izabrane u 8 koraka za do 60x (50x) ubrzan snimak i 5x (4x) usporen snimak.  Ovaj model karakterišu i brojne opcije za profesionalnu produkciju filmova, među kojima su profili slika, vremenski kod i jasni HDMI izlaz, kao i Gamma Assistfunkcija za S-Log monitoring u realnom vremenu i Zebra režim za jednostavnije prilagođavanje ekspozicije. Dostupne su i S-Log3 i S-Log2 game, koje omogućavaju snimanje pri širokom dinamičkom opsegu sa naglašenim jarkim elementima ili eliminisanimsjenama.

 

Isporuka novog ɑ99 II fotoaparata početi će u novembru, po cijeni od približno €3.600. Kompletne tehničke specifikacije uređaja možete pogledati ovdje, a više informacija možete pronaći na YouTubekanalu Sony Camera i Sony Photo galeriji.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.