x

Supermjesec kroz objektiv Sony fotoaparata!

U ponedeljak, 14. novembra, očekujemo najbliži pun Supermjesec u posljednjih 100 godina. Ovaj astro fenomen se dešava kada pun ili mlad Mjesec prilikom kretanja po svojoj eliptičnoj orbiti dođe na tačku najbližu Zemlji, a ovo nebesko tijelonam neće biti ovoliko blizu do 2034. godine.Inače, Supermjesec se pojavljuje na svakih godinu do dvije dana, međutim, ove godine se očekuje tri puta – u oktobru, novembru i decembru. 

Ovaj prirodni spektakl privlači fotografe širom svijeta, a i vi možete da napravite impresivne fotografije uz pomoć kvalitetneopreme kojom ćetezabilježiti svaki detalj. Sony G Master objektivi i α7 serija fotoaparata kombinuju visoku rezoluciju i kreativne defokusirajuće efekte, dok je moćna tehnologija senzora kreirana kako bi zabilježila fotografije čak i pri veoma slabom osvjetljenju. Dodatnu inspiraciju pronaći ćete u savjetima astrofotografa Endrjua Vajta (Andrew Whyte).

 

1. Pripremite se za snimanje uz pomoć aplikacija i mapa

Na Internetu možete pronaći informacije o vremenu izlaska i pozicijama Mjeseca, koje možete kombinovati sa podacima sa mapa kako biste isplaniralikadrove koji želite. Po želji, uključite i lokalnu znamenitost u fotografiju, ali provjerite da vam visoke zgrade, čestar ili brda u daljini neblokiraju pogled na Mjesec.

 

2. Podesite svoj fotoaparat

Na točkiću za izbor režima na pozicijama M i S možete odabrati Manual, koji Vajt lično preferira, kao i režim Shutter priority koji također preporučuje. Za koju god opciju da se odlučite, važno je da izaberete odgovarajuću brzinu okidača, kao i ISO vrijednost (u Manual režimu), odnosno kompenzaciju ekspozicije (u Shutter priority režimu). Za oštre fotografije, minimizujte podrhtavanje uređaja korištenjem pouzdanog stativa,daljinskog okidača ili jedinstvene aplikacije Touchless Shutter iz ponudePlayMemoriesaplikacija.

 

3. Odaberite odgovarajući fokus

Pri fotografisanju, naročito telefoto objektivima, nekada morate da napravite kompromis o tome koji dio slike će biti izoštren. Izborom udaljenog subjekta velikih dimenzija ćete na najbolji način zadržati oštar fokus u cijelom kadru. Model α7R II nudi opcijeZoom Assist i Focus Peakingkoje pomažu da izoštrite i najsitnije detalje, a naročito su korisne pri slabom osvjetljenju.

 

4. Obratite pažnju na slučajne prolaznike

Od šetača u pozadini do ptica ili aviona na nebu, i najbolje osmišljen kadar može biti propušten zbog slučajnih prolaznika, pa je preporučljivo da napravite nekoliko uzastopnih fotografija svake kompozicije. Također, koncentrišite se na sve subjekte koji izlaze ili ulaze u kadar, jer impresivne slike mogu da nastanuupravo zahvaljujući pripremi i opreznosti autora.

 

5. Ostanite do kasno i budite kreativni

Kako noć pada i Mjesec se sve više podiže, dobijate priliku da promijenite stil fotografisanja tako što ćete, na primjer, zabilježiti siluete različitih objekata naspram blistave površine Mjeseca. Potražite zanimljive oblike u granama, divljini ili pejzažu ili zamolite prijatelje da vam poziraju. 

 

Nemojte propustiti nijedan trenutak sa Sony α7s II i α7R II fotoaparatima, kao i serijom G Master objektiva za svaku priliku, koji omogućavaju entuzijastima i profesionalcima da zabilježe nevjerovatne scene bilo kad i bilo gdje.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.