x

Sutomore: Morski biser koji čuvaju tvrđave

Čisto more i duge prelijepe uređene plaže, od kojih su neke izolovane i kao stvorene za turiste koji se vole kupati daleko od buke, a poslije kupanja uživati u hladu, glavni su aduti crnogorskog gradića Sutomora, smještenog nedaleko od Bara.

Ovo mjesto na Jadranskom moru, koje čuvaju stare tvrđave, idealno je za istraživanje, a osim kupanja i sunčanja gostima iz cijelog svijeta nudi i bogat noćni život.

Zanimljiva historija ovog gradića počinje 1882. godine, kada su izgrađene prve kuće na obali mora, a nastao je od ribarskog naselja priljubljenog uz dugu pješčanu plažu.

Danas je ovo najpoznatije turističko mjesto Barske rivijere, s brojnim luksuznim hotelima, vilama, restoranima i vikend naseljima u zaleđu.


Zbog svega ovoga mnogi koji posjete Sutomore samo jednom željeće da u njemu ostanu što duže i da se ponovo vrate.

Dani godišnjeg odmora u ovom mjestu brzo prolaze, jer ga kradu ugodne temperature i predivne sutomorske pješčane, kamene i stjenovite plaže, koje obavezno treba istražiti.

U neposrednoj blizini gradića nalazi se nekoliko starih porušenih samostana i utvrđenja, među kojima su utvrđenje Haj Nehaj iz 15. vijeka, ali i ostaci benediktinskog samostana Bogorodice Ratačke iz 11. vijeka, koja se nalazi na rtu Ratac.


Ovo mjesto je okruženo brojnim skrovitim plažama, a s njega se pruža fantastičan pogled na Sutomore i Bar.

Utvrđeni grad Nehaj izgradili su Mlečani u 15. vijeku i nalazi se na vrhu strmog brda između Sutomora i Čanja.

Predanja kažu da su ga gradile žene u 16. vijeku, a istu tvrđavu dogradili su i učvrstili Turci.


U historijskim izvorima grad se prvi put pominje 1542. godine. Okružen je visokim odbrambenim zidovima, s mnoštvom puškarnica i više odbrambenih kula. U slučaju opasnosti grad - tvrđava mogao je da primi 900 ljudi. Do novembra 1877. godine tvrđava Haj Nehaj je bila u rukama Turaka, nakon čega su je Crnogorci oslobodili, a od tada je napuštena i u ruševinama.

Osim turista iz regiona, Sutomore posjećuju i gosti iz Evrope i cijelog svijeta pa se na ulicama u ovo doba godine mogu čuti razni jezici - od engleskog, ruskog i makedonskog do češkog.

U ovom periodu na vratima brojnih trgovinsko-ugostiteljskih objekata pored glavnog sutomorskog šetališta mogu se pročitati i brojni oglasi za posao.


Na ovom prometnom šetalištu nalazi se veliki broj kafića, smještenih na terasama pored same plaže.

Terase od morskih talasa štiti kameni zid, na kojem turisti mogu uživati u zalasku sunca i romantičnoj večeri u mnogobrojnim restoranima.

Bogata prirodna bogatstva Crne Gore najbolje se mogu upoznati ako se odlučite voziti vozom Beograd - Bar.


Na jednočasovnoj vožnji u jednom pravcu turisti mogu uživati u jednom od najljepših pogleda na crnogorska brda, Skadarsko jezero i crnogorske vinograde, koji se prostiru u nedogled.

Nakon vožnje i razgledanja dijela crnogorskih prirodnih bogatstava, stiže se u prijestolnicu ove zemlje - Podgoricu, koja na prvi pogled može izgledati dosadno, ali već s prvim koracima njenim ulicama upoznaćete lijep i čist grad s velikim zelenim površinama, zbog čega se s pravom smatra jednim od najzelenijih gradova u Evropi.

Lijepo uređeni i održavani gradski parkovi krase grad i pravo su mjesto za odmor i relaksaciju za djecu i odrasle. Najstariji parkovi u ovom gradu su Njegošev i Karađorđev park.


Podgorica je poznata po toploj klimi i jedan je od najtoplijih gradova jugoistočne Evrope, zbog čega tokom ljetnih mjeseci zna biti gotovo pust. Zbog velike sparine ljeti veliki broj žitelja spas traži u morskim gradovima, zbog čega Podgorica u tom periodu izgleda pusto.

Zato, Podgoricu je lijepo posjetiti, ali ipak ostatak odmora treba provesti uživajući u kupanju u moru u nekom primorskom mjestu kao što je Sutomore.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.