x

Zenica

Sutra novi protesti rudara, još se čeka deblokada računa zeničkog rudnika

Sindikat Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica najavio je za sutra u 11 sati nove proteste u tom gradu, koji će biti održani ispred zgrade Gradske uprave i ovog preduzeća – najavio je na današnjoj pres-konferenciji predsjednik Sindikata Elvedin Avdić.

On je istakao kako će se odmah nakon pres-konferencije članovi Sindikalnog odbora ponovo povući te, kako je rekao, zaključati u svoje prostorije u Domu rudara, koje će “otvoriti samo onome ko im javi da je deblokiran račun preduzeća” te da će dobiti zarađenu plaću za februar i naknadu za topli obrok za januar.

Najavio je kako će im kao i jučer na protestima podršku pružiti i kolege iz ostalih šest rudnika iz Koncerna Elektroprivreda BiH, koji su jutros od sedam do osam sati u rudnicima održali jednosatni štrajk upozorenja.

Samostalni sindikat radnika zaposlenih u rudnicima FBiH danas je uputio zahtjev EPBiH, ZDRMU Zenica i Gradskoj upravi Grada Zenica da se pokušaju dogovoriti te osigurati deblokadu računa i isplatu primanja zeničkim rudarima.

– On je danas zvanično upućen. Ja ne vidim ko ovo može riješiti, samo se bojim da ne bude kasno. Mi smo ovdje od petka i možete samo pretpostaviti kako je našim porodicama kod kuće, kako je nama ovdje – kazao je Avdić, koji poručuje da su iscrpljeni, gladni i žedni.


Sindikalni povjerenici zatvorili su se u prostorije Doma rudara u petak, 24. marta, nakon što su rudari druge smjene odbili sići u jame te stupili u radnički neposluh.

Avdić je podsjetio kako su još 22. marta gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću poslali molbu da ih primi te da se problem blokade računa preduzeća riješi, a da je 28. marta zahtjev za sastanak poslao i krovni sindikat.

Podvukao je kako su nezadovoljni odnosom nadležnih, da ih od petka od kada se nalaze u Domu rudara, niko nije posjetio niti im pružio podršku te dao obećanje da će se njihov problem riješiti.

.

Pahuljko  /  zenicablog

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.