x

Sutra veliki protesti: Izvještaj Komisije o noći stradanja Dženana Memića postaje temelj za dobijanje slučaja!

„U subotu u 13 sati po dvadeseti put izlazimo na ulicu. Izlazimo da se borimo zajedno za pravdu, za našeg Dženana, Davida i svu djecu. Borimo da promijenimo stanje u pravosudnim i policijskim strukturama. Mi smo ljuti, ali se nismo umorili! Ogorčeni smo, ali hoćemo da se ovo riješi na zakonit način. Nećemo da ih pustimo i nećemo stati dok ne budu odgovarali za sve što su uradili, i nama kao porodici i mnoštvu drugih porodica u ovoj državi. Njihov nerad i njihovo svjesno zataškavanje košta i građane ove države, košta ovu državu mnogo novca i košta sve nas i vremena i strpljenja. Nećemo više da čekamo, sve što je potrebno za provođenje, za procesuiranje je tu. Na nadležnima je da reaguju čim prije“, poručuje uči subotnjih protesta Arijana Memić, sestra stradalog Dženana Memića.

Podsjećamo, 21. jula ove godine Sud BiH potvrdio je optužnicu u predmetu „Dženan Memić“, u kojem su za „organizovani kriminal, onemogućavanje otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića“, optuženi Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Mutap Ramić, Josip Barić i Muamer Ožegović.

UMIJEŠANI TUŽIOCI I DALJE NEOKRZNUTI

Tužilaštvo BiH svoju optužnicu pred Sudom BiH u slučaju „Memić“ dokazivaće saslušavajući blizu stotinu svjedoka, od kojih je čak 16 tražilo mjere zaštite. Osim njih, Tužilaštvo je u posjedu i 150 materijalnih dokaza.


No, ono što je dosad malo poznato jeste da se optužnica temelji na detaljnom Izvještaju Ad hoc tijela Komisije za sigurnost Skupštine KS iz 2016., čiji su članovi utvrdili niz propusta koji su napravljeni u istrazi.

„Utvrđeni su propusti policijskih službenika koji su u konkretnom slučaju doveli do okolnosti otežavanja istrage koju je provodilo Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, zajedno sa istražnim timom istražitelja SKP-a MUP-a KS, kojim je rukovodio Nurija Mehić. Osim toga, utvrđena su ponašanja policijskih službenika koja su u suprotnosti sa pozitivno-pravnim propisima i koja su štetila ugledu MUP-a KS, dovela do uznemirenja i dezavuisanja javnosti i porodice oštećenog, te pravne nesigurnosti u pogledu kvalifikacije konkretnog predmeta“, navodeno je, između ostalog, u Izvještaju Ad hoc Komisije.

Otac stradalog Dženana Muriz Memić za Inforadar podsjeća kako je dokazano da saobraćajne nesreće nije bilo, te da su tri oslobađajuće presude protiv fingiranih optuženika Ljube i Bekrije Seferovića donijeli sudovi, dva puta Kantonalni sud i konačnu presudu, oslobađajuću, Vrhovni sud FBiH.


„Mi smo dosad naučili kako funkcioniše pravosuđe i znamo da su tužioci u svom radu poprilično zaštićeni, ali neshvatljivo je da je Dalida Burzić ostala bez disciplinske kazne, da je sada čak i sutkinja Suda BiH, kao i da je Sead Kreštalica zamjenik glavne kantonalne tužiteljice. To su činjenice koje su vrlo ozbiljne, jer se ovdje ne radi o kojekakvim prekršajima, već o ubistvu, o fingiranoj optužnici za saobraćajnu nesreću, za što postoje i dokazi i izjave svjedoka. VSTV je kao regulatorno tijelo odgovorno za disciplinske postupke i smiješno je, poražavajuće, da se apsolutno ništa po tom pitanju nije desilo do sada, a pogotovo nakon presude Vrhovnog suda FBiH“, ističe Memić.

Tokom istrage po pitanju događaja od 9. februara 2016., Ad hoc Komisija je utvrdila da su pripadnici Jedinice za saobraćaj nesavjesno djelovali. U njihovom Izvještaju je napisano da naknadno pronađeni tragovi „nisu pravno valjano zadokumentovani, fiksirani, fotografisani i prikupljeni shodno procedurama vršenja uviđaja“, te da nije dokumentovano „da li je u konkretnom slučaju obaviješten postupajući tužilac, niti da je u toku krivičnog postupka sačinjen obavezni zapisnik“.


Naime, prilikom izvršavanja detaljnog pregleda lica mjesta, policijski službenici Jedinice za saobraćaj su u noći stradanja pronašli, kako su naveli, „ostatke stakla, odnosno deblje providno staklo sa određenim bordurama koje asocira na staklo prednjih farova nepoznatog motornog vozila“. Sutradan u izvršenim provjerama na terenu njihove kolege navodno su došli do saznanja „da se ta oznaka koristi za dijelove motornih vozila proizvedenih za teritoriju Njemačke, kao i da postoji velika mogućnost da je riječ o vozilu marke VW nepoznatog tipa“.

S tim u vezi članovi Komisije su utvrdili da iz navedenog „proizlazi sumnja u pogledu nesavjesnog postupanja policijskih službenika Jedinice za saobraćaj u pogledu krivično-procesne zakonitosti prilikom poduzimanja službene radnje, odnosno prikupljanja konkretnih tragova i dokaza od 9. februara 2016., u periodu od 9.00 do 10.30 sati, i dalje.


„Izvještaj između optužbe i odbrane ostat će onakav kakav i jeste, stručan, tačan argumentiran i objektivan, s ciljem utvrđivanja objektivne istine u sudskom postupku“, kaže za naš portal jedan od potpisnika Izvještaja, koji je insistirao na anonimnosti zbog zabrane da se članovi Komisije pojavljuju u javnosti.

„Izvještaj je ocijenjen pozitivnim, i korišten je prilikom naučnih obrada nadzora nad radom službenika policije. Navodi iz Izvještaja svoje izvore nalaze u prikupljenim činjenicama i dokazima, uključujući i same izjave onih lica u postupku na čije propuste izvještaj i ukazuje“, ističe naš sagovornik.

IZVJEŠTAJ KAO TEMELJ OPTUŽNICE

Ovaj Izvještaj, kao temelj optužbe, istovremeno je i najveći problem odbrane optuženih. U više navrata njihovi advokati su isticali kako su njihovi klijenti „podvrgnuti medijskom suđenju“, da optužnica koju je podiglo Tužilaštvo BiH „polazi od pretpostavke da se radi o nepoznatom načinu stradanja od strane nepoznatih počinilaca iz nepoznatih razloga“. Oni smatraju da je optužnica čista konstrukcija.


S tim u vezi Inforadar je prije desetak dana pokušao da dobije i stav advokata optužene Alise Mutap, ali on na  pitanja nikada nije odgovorio.

„Iza svakog slova u Izvještaju stojim i ubijeđen sam da će se sve navedeno i dokazati na Sudu BiH“, kaže jedan od članova Ad hoc tijela.

„Zaključak Izvještaja je jasno precizirano da, uvidom u konkretan spis poduzimanja službenih radnji u slučaju Dženan Memić, kao i u konkretnim razgovorima, proizlazi sumnja da su u pojedinim slučajevima i pojedinim segmentima rada, prevashodno službenici Josip Barić, Hasan Dupovac, Elmedin Konaković i Vahidin Džano, postupali protivno odredbama koji regulišu ponašanja i primjene policijskih ovlaštenja pripadnika policije i to: Zakona o unutrašnjim poslovima KS, Zakona o policijskim službenicima KS, Zakona o krivičnom postupku FBiH i drugih obavezujućih akata“, zaključuje naš sagovornik.


Detaljnije o svemu navedeno je u stručnoj publikaciji federalnog inspektora Nermina Šehovića Vještačenje u istragama krivičnih djela protiv života i tijela, koju je VTSV predložio tužiocima u konkretnom vođenju ovog predmeta.

Kao što je poznato, za sutra su u Sarajevu zakazani veliki protresti koji u fokus stavljaju stradale mladiće, Sarajliju Dženama Memića i Banjalučanina Davida Dragičevića, čiji očevi Muriz i Davor godinama pokušavaju da dođu do istine o ubistvu njihovih sinova

Iz organizacije najavljuju da se na protestima „protiv krimogenog i koruptivnog sistema“ očekuje dolazak građana iz cijele BiH.


Istovremeno, mediji i pojedinici bliski SDA vrše velike pritiske prema porodici Memić i ostatku medijske scene koja podržava ovu porodicu u nastojanju da dođe do istine i pravde, među njima i radikalno nastrojeni Jasmin Mulahusić, prema medijskim navodima čovjek od povjerenja direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice, koji je zbog svojih „aktivnosti“ nedavno uhapšen (pa nakon odluke sutkinje Tatjane Kosović, također bliske SDA, ekspresno pušten), praveći sulude konstrukcije u vezi s navodnom političkom pozadinom sutrašnjih protesta.

Arijana Memić za Inforadar kaže da je njena porodica ubijeđena da će se istina dokazati, kako u slučaju njenog brata, tako i Davida i ostalih žrtava:

„Mi obilazimo gradove, pozivamo građane da nam se pridruže na protestima. Ovo više nije samo naša borba. Ovo je borba za pravednije društvo, za sigurniju budućnost svih nas. Otac je cijele sedmice s ljudima šitom BiH, nigdje mu nije mrsko i nikada neće reći da je umoran. I sama sam ganuta kada ga vidim kako mirno, dostojanstveno razgovara s ljudima. Na svako njihovo pitanje, on da odgovor, pokuša objasniti. Valja njemu svaki dan ponavljati istu priču po nekoliko puta. Priču koja nije priča, već stvarnost. O onome što ga najviše boli. Znam da bi Dženan bio ponosan na njega, znam da tamo negdje na boljem svijetu on to i jeste, a i ja sam. I to mi daje snagu da nastavim. Zato pozivam sve ljudem širom naše BiH, da stanu uz nas, rame uz rame, da stanu na stranu istine i da se zajedno izborimo za pravdu, sada ili nikada!“


Izvor: Inforadar

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.