x

Svaki razgovor s djetetom zlata je vrijedan

Osim ako se ne odnose na ljubav, povjerenje ili zaštitu, rečenice koje počinju s "ja zaslužujem" ili "ja moram imati" dobar su znak da dijete dobiva previše. Previše pažnje, igračaka ili dozvola. Ne samo da će to otežati ionako težak roditeljski posao, nego dijete neće biti spremno za vanjski svijet.

Iako dijete treba imati osjećaj kako je sigurno i kako će porodica, odnosno roditelji, uvijek biti uz njega, ne smije zaboraviti da postoje ograničenja. A i njih će prihvatiti kao roditeljsku ljubav, ako mu se objasne na njemu razumljiv način.

Prije nego što počne shvatati emocije i objašnjenja, dijete ne može biti razmaženo. Uzmete li bebu čim zaplače, ona sigurno neće plakati samo kako bi vama zagorčala život. Naprotiv, dobit će osjećaj sigurnosti i povjerenja u roditelje, a kasnije će u životu stjecati samopouzdanje.


Kupovina

Djecu treba uputiti u to šta je novac, jer će se osjetiti kao dio porodice, a rečenica: "Ne možemo ovo kupiti" proći će bezbolnije. Ali, nerazumnih zahtjeva neće ni biti ako se djeci objasni razlika između luksuza i stvari koje su neophodne.

Zato, bez obzira što su vašem djetetu tek tri godine, ne libite se reći da imate novac za tenisice, ali ne i za autić. Također, objasnite mu zašto su mu u tom trenutku tene potrebnije.


Poštovanje

Ako dijete osjeća da ga roditelj sluša dok s njim razgovara, neće imati potrebu za histeričnim ispadima i drugim metodama skretanja pažnje. A, slušanje obuhvata aktivno učestvovanje u razgovoru.


Iskrenost

Ako dijete kažnjavate u ljutnji, idući put učinit će sve da svoj "grijeh" sakrije. Zato je važno dati mu do znanja da uvijek može biti iskren, a kaznu staloženo objasniti.


Ljubav

Ako djetetu posvećujete pažnju, neće je zahtijevati uvijek i svuda.


Važno

Uloga roditelja crpi vrijeme i energiju više nego i jedan drugi posao, ali jednako tako nudi i najveću nagradu.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.