x

Zenica

Svečano otvoren novi policijski kompleks MUP-a ZDK!

Sponzor galerije je najbolji Fitness Run Zenica koji se nalazi u suterenu (-1) Multiplex Ekran centra.
Nakon što su krajem 2016. aktuelni premijer ZDK Miralem Galijašević i ministar MUP-a Nikola Arsenić položili kamen temeljac za policijski kompleks u Lukovom Polju, objekat i prateći sadržaji su izgrađeni u rekordnom roku, a Zenicablog vam donosi ekskluzivne snimke i fotografije nastale tokom i nakon gradnje.

Kompleks je svečano otvoren u utorak prijepodne. Ovo je, po svemu, jedinstveni kompleks u BiH, te sadrži gotovo sve za potrebnu obuku policije, ali i smještaj specijalaca, koji su do sada “dijelili” podrumske prostore u Babinoj rijeci.

Među brojnim zvanicama prisutnima se obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona čestitao Dan policije.

“Zgrada ispred koje stojimo garantuje da će svaki naredni dan biti dočekan u boljim uslovima za rad, s boljom opremom i boljim mogućnostima za obuku kako bi častan i odgovoran poziv obavljali što profesionalnije za dobrobit cjelokupne zajednice”, izjavio je u Zenici predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. 


On je kazao da je ovo prilika da se svi prisjete doprinosa koje su policijske jedinice diljem zemlje dale u odbrani BiH. 

“Dužnost svih nas je da pamtimo to vrijeme i da se prisjetimo policajaca koji su položili život za odbranu domovine. Među njima je i 97 policajca iz ZDK. Njih se moramo zauvijek sjećati i moramo voditi brigu o statusu njihovih porodica”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je naglasio da jake, organizovane, opremljene, profesionalne i obučene policijske snage imaju ključnu ulogu u svakoj državi. 

“Onako kako vojska brani granice i teritorijalni integritet zemlje u uslovima rata, tako vi u miru branite stabilnost, sigurnost, funkcionisanje institucija, mir građana odnosno vladavinu zakona”.

Bakir Izetbegović je istakao bitnost da policija uz održavanje javnog reda i mira, represiju i prevenciju kriminala i zaštitu osnovnih prava i sloboda poveća i osjećaj sigurnosti svih građana BiH. 

Policijski komesar MUP-a ZDK Semir Šut je kazao kako je ovo projekt koji se realizuje jednom u 100 godina. 

“Rijetko gdje ćete vidjeti kompaktne sadržaje i funkcionalno povezane aktivnosti. Projektni zadatak je dala naša uprava, nakon čega je izašao glavni projekt. Materijalnu podršku za realizaciju ovog projekta dobili smo od Vlade Zeničko-dobojskog kantona na čelu s premijerom Miralemom Galijaševićem i ministrima bez kojih ovo danas ne bi bilo završeno”, kazao je Šut.

U sklopu centra nalaze se i magacinske prostorije, a u suterenu je smješten centralni arhiv u kojem će biti pohranjene sve informacije MUP-a ZDK za narednih deset godina. 

“Ovo će promijeniti koncept obuke policijskih službenika, a predvidjeli smo nekoliko stvari za šta trenutno nemamo kapacitete, a to su heliodrom i staja za konje. I to smo napravili kako bismo u budućnosti mogli razvijati i proširivati kapacitete. Budućim generacijama ostavljamo projekt od kojeg će svi imati korist, a iz ovog centra će izlaziti profesionalni policijski službenici koji će zadovoljiti potrebe građana”, zaključio je Šut. 

Ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Nikola Arsenić je izjavio da je zenička policija jedna od najprofesionalnijih policijskih uprava na prostoru Federacije BiH te da je neophodno bilo i da ima moderan centar za obuku. 

Centar za obuku bit će dostupan i drugim policijskim jedincima u Federaciji BiH koje već imaju saradnju s MUP-om ZDK ili će je sklopiti u narednom periodu. 


Foto : Pahuljko

Izvor : Zenicablog

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.