x

Svemirska tehnologija sprečava padove sa motocikla! (VIDEO)

Bosch koristi svemirsku tehnologiju da bi motocikle učinio bezbjednijim. Potisnici komprimovanog gasa bi mogli da pomognu motociklistima da se izvuku iz opasnih proklizavanja prilikom naginjanja.

Svi smo svjesni da smo mnogo izloženiji povredama kada vozimo motocikl nego kada smo u automobilu. Doduše, ta vrsta rizika predstavlja svojevrsno uzbuđenje. Godinama unazad, proizvođači pokušavaju da pronađu način da poboljšaju bezbijednost kroz implementaciju tehnologija kao što su prsluci na naduvavanje ili pametne kacige. Šta je sljedeći korak? Što bi rekli u „Zvjezdanim stazama“: „Space, the final frontier“.


U naučno-fantastičnim filmovima smo imali prilike da vidimo kako se astronauti u svojim svemirskim odelima kreću kroz vakuum uz pomoć potisnika. Uskoro, po svemu sudeći, slična tehnologija bi mogla da se pojavi na motociklima, u cilju preveniranja padova i proklizavanja. 

Čuveni njemački proizvođač, Bosch, namjerava da koristi svemirsku tehnologiju za sisteme protiv proklizavanja. Niko naravno ne želi da vozi motocikl sa pomoćnim točkićima, tako da se kompanija okrenula gasnim mlazovima pod visokim pritiskom. 


Boschova tehnologija ublažavanja proklizavanja će koristiti sličan princip onome kojeg vazdušni jastuk obezbjeđuje prilikom situacije kada se motocikl nagne i izgubi prijanjanje. Umjesto aktiviranja vazdušnog jastuka, gas pod pritiskom se automatski aktivira i u kratkom vremenskom periodu praktično podiže bok motocikla kada pneumatici izgube neophodno prijanjanje, uspostavljajući kontrolu nad vozilom. Sjajna stvar, rekli bismo. 

Takođe poput vazdušnog jastuka, potisnik će spasiti vozača samo jednom, jer nakon toga treba da se zamijeni. To vjerovatno baš i neće biti jeftino. Neki motociklisti pozdravljaju povećan stepen bezbijednosti, ali se u isto vrijeme pitaju da li će uzbuđenje u vožnji od sada biti manje?


(Autorepublika)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.