x

Svi se pitaju: Ko će naslijediti bogatstvo Davida Rockefellera?!

Nakon što je milijarder i bankar David Rockefeller preminuo u 101. godini, počela su raspitivanja šta će se desiti s njegovim bogatstvom s obzirom da je član posljednje generacije svjetski poznate porodice. Prema podacima magazina Forbes, vrijednost njegove imovine je oko tri milijarde dolara. Kada je obilježavao 100. rođendan poklonio je 404 hektara zemlje nacionalnom parku u Maineu.

Donirao je i 150 miliona dolara Muzeju moderne umjetnosti u Manhattanu. Njegova majka je bila jedna od suosnivačica muzeja. Univerzitetu Harvard donirao je 2008. godine 100 miliona dolara.

 

Prema navodima američkih medija, Rockefeller je u svom testamentu naveo kako će 100 miliona dolara ostaviti upravo muzeju, 100 miliona Univerzitetu Harvard na kojem je diplomirao i 100 miliona dolara Univerzitetu Rockefeller koji je osnovao njegov djed. 

 

Pretpostavlja se da će i ostatak novca biti raspodijeljen organizacijama, te u porodične fondove za njegovo šestero djece.

 

Oni koji su ga poznavali govorili su kako je ``čovjek široke ruke`` i često je davao velike sume u donacije.

 

David je bio šesto dijete Johna D. Rockefellera Jr. i unuk suosnivača kompanije Standard Oil, slavnog Johna D. Rockefellera. John je bio prvi svjetski milijarder 1916. godine. Kada je 1937. godine preminuo, njegovo bogatstvo je iznosilo 1,5 posto ukupne američke ekonomije. 

 

Najpoznatiji iz dinastije Rockefellera bio je Neslon, guverner New Yorka u utrci za predsjednika koji je kratko obnašao funkciju potpredsjednika. Whitrop Rockefeller bio je guverner Arkansasa. David nije volio privlačiti pažnju javnosti i nikada nije radio u državnoj službi. Među njegovim najvrednijim postignućima je projekat koji je doveo do stvaranja Svjetskog trgovinskog centra.

 

Radio je vrijedno, putovao i govorio kao prvak prosvijećenog kapitalizma. Hvalio je kapitalizam smatrajući da je to nešto najbolje što se moglo dogoditi svijetu.

 

Diplomirao je 1936. godine na Harvardu, a doktorirao na Univerzitetu u Chicagu 1940. godine. Služio je vojsku u Drugom svjetskom ratu, a onda je počeo raditi u banci Chase. Tada se pokazao kao dobar menadžer. Imenovan je za direktora banke. Penzionisao se u 1981. godine nakon 35-godišnje karijere.

 

U javnosti nikada nije govorio koliko je imao novca niti koliko je poreza platio. Tokom života susreo se sa 200 vođa u 100 zemalja i često su se prema njemu odnosili kao da je predsjednik.

 

Njegova banka, bivša Chase, a danas JPMorgan Chase & Co. bila je prva američka banka koja je otvorila urede u Kini i Sovjetskom savezu, te prva u Egiptu nakon Suecke krize.

 

Volio je umjetnost i njegove kolekcije slika i skulptura vrijede oko 500 miliona dolara.

 

Zbog toga što je bio veliki filantrop, dobio je najveću građansku nagradu Predsjedničku medalju slobode 1998. godine.

 

Vjenčao se 1940. godine sa Margareth McGarth i imao šestero djece: Davida Jr., Richarda, Abby, Nevu, Margaret i Eileen. Supruga mu je preminula 1996. godine.

(Klix.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.