x

KONGRES IMCAS

Svjetska estetska hirurgija stiže u Sarajevo

Najnovije metode estetske hirurgije stižu u Sarajevo


Internacionalni Master kongres - IMCAS, baziran na najnovijim naučnim saznanjima iz plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, dermatologije, procesa starenja i medicinske tehnologije održava se od 26. do 28. januara u Parizu.

Vrhunski nivo

Na Kongresu su prisutni i prim. Dr. Amela Karabeg i prof. dr. Reuf Karabeg, koji su nam prezentiraju svoje utiske

- Drago mi je vidjeti svjetsku estetsku medicinu koja nam na jednom mjestu donosi novu dimenziju, ideju i osvježenje u pristupu i tretmanu naših pacijenata, rekla je prim dr Amela Karabeg, specijalista plastično rekonstruktivne i estetske hirurgije, te dodala:

- Granice zaustavljanja procesa starenja u kombinaciji hirurških i nehirurških tremana se pomiču svake godine, tako da takve kombinovane pravilno primjenjene procedure daju najbolje rezultate.


Prof. dr. Reuf Karabeg, specijalista opšte hirurgije i plastično-rekonstruktivne i estetske hirurgije, istakao da je sve bilo na vrhunskom nivou.


- Predavanje iz oblasti prevencije, ali i tretmana znakova starosti neinvazivnim metodama, a osobito iz hirurških tehnika (face lift, blefaroplastika, regija vrata, nosa, grudi, liposukcije, abdominoplastika... – op.a.) su bile na vrhunskom nivou .Određene tehnike koje radimo ćemo modificirati, jer je svaka oblast medicine evolutivna,napreduje, istakao je prof. dr. Reuf Karabeg i dodao:

- Najvažnije je razumjeti gdje se nalazite u stručnom i naučnom smislu (u ovom slučaju medicinske) oblasti kojom se bavite. Da potvrdite da nešto dobro radite, u skladu sa svjetskim trendovima. Možda važnije, da razumijete šta poboljšati, na koji način i gdje. Vjerovatno bi određeni nakon uvida u svjetske trendove kazali - mi ovo ne bi trebali da radimo dok se ne educiramo dovoljno. To je suština. Za dobrobit hirurga, a osobito pacijenata.


Predavanja u 14 dvorana

Kongres se tradicionalno održava jednom godišnje. Predavanja su bila u 14 dvorana u isto vrijeme uz prisusvo preko 10.000 registriranih učesnika. Prikazana je hirurgija uživo, tretmani uživo, disekcije na kadaveru…


- Networking je, uz dobijanje znanja, drugi prioritet. Vidjeli smo se ponovno sa starim prijateljima, najvećim svjetskim stručnjacima - prof.dr Dirk Richter iz Njemačke, Foad Nahai iz USA, Per Heden iz Švedske, Sebastian Garson iz Francuske… Upoznali smo puno kolega. S određenim smo radili u operacionoj sali ranije. Naprimjer, dr Amela i ja smo operirali sa Per Hedenom u Štokholmu. S određenim kolegama smo dogovorili dalje usavršavanje u praktičnom smislu, u oba smjera Sarajevo – St. Luis, Pariz, Štokholm... Profesor Per Heden iz Švedske je potvrdio da će doći u Sarajevo sljedeće godine na veliki kongres koji pripremamo (prof.dr Karabeg je predsjednik Kongresa).


Iskoristit ćemo da velika svjetska imena urade važne zahvate koji će se prenositi iz operacione sale. I mi iz BiH želimo uraditi određene zahvate sa video-prenosom, da drugi učesnici vide kako i mi ne zaostajemo za svijetom. Važno je i da, posebno mlađe kolege, mogu vidjeti najnovije operativne zahvate u svojoj državi – zaključio je prof. dr. Reuf Karabeg.

Izvor: avaz.ba



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.