x

TRENDOVI

Tačkasti uzorak ni ove sezone ne izlazi iz mode

Osim haljine, možete uložiti u tačkaste blejzere, košulje ili pak odijela


Proljeće koje nam uskoro dolazi je u znaku uzoraka i boja, a morate priznati da jedva čekate da pokažete što maštovitije outfite. Nakon hladne zime i slojevitih kombinacija veselimo se prelasku na opuštenije i ugodnije materijale. Iako se još nalazimo u zimskom razdoblju, omiljeni brendovi su dobili nove kolekcije, od kojih posebno izdvajamo tačkasti uzorak. Riječ je o uzorku koji je u trendu već neko vrijeme, a popularnost mu ne pada. I ovog proljeća nosimo tačkice, a kako ih kombinirati saznajte u nastavku.


Povijest jednog od najpopularnijih uzoraka

Engleski naziv ‘polka dot’ se prvi put pojavio u modnim magazinima davne 1857. godine u vidu šala koji je po sebi imao izvezene tačkice. Fashion dame tog vremena brzo su zavoljele ovaj uzorak, a vrhunac popularnosti je dosegao 1950-ima kada ga je počela nositi tadašnja ikona Merilin Monro (Marilyn Monroe), a nakon nje i Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor). Nakon toga je modna kuća "Dior" napravila slavnu reviju u kojoj je dominirao tačkasti uzorak.


Utjecajem modne scene tog vremena, brojne poznate dame su počele nositi haljine s tačkastim uzorkom kao glamurozni komad za kojeg je već tada bilo jasno kako će postati modni klasik. S vremenom je imao razdoblja manje i veće popularnosti, a posljednjih nekoliko godina ne možemo zamisliti proljetne i ljetne sezone bez tačkastih haljina.

Tačkasti uzorak kao dio proljetne garderobe


Osim haljine, možete uložiti u tačkaste blejzere, košulje ili pak odijela. Moda je razigrana i u tom smislu ovaj uzorak možete nositi na više načina. Za ljubitelje minimalizma predlažemo crnu kombinaciju koja se može upotpuni tačkastim modnim detaljem. No, ako ste pak skloni slagati vibrantne kombinacije, onda ovaj uzorak možete kombinirati s jarkim bojama.


Ugodna oversized haljina s volanima i detaljima u vidu tačkica je komad u kojem ste odmah dotjerani. Nenametljiv, a istovremeno poseban postao je modni odabir kada želimo posebno zablistati.


Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.