x

Tajna njegovane bebine kože

Ove naučne činjenice zauvijek će promijeniti način na koji ćete njegovati kožu svoje bebe, od sada pa nadalje…

#1 Beba se rađa s hidriranom kožom

Tokom cijele trudnoće, preko placente, prenose se majčini hormoni u krvotok bebe. I nakon porođaja, određena količina tih hormona zadržava se u bebinom organizmu. Zahvaljujući dejstvu nekih od njih, stvara se tjemenjača (tjeme prekriva deblji, sloj nalik vosku, koji se peruta). Ipak, tjemenjaču ne treba skidati, bar ne energičnim trljanjem, već treba blagim pokretima, uz upotrebu hidratantnog losiona, omekšati ljuspice, da bi se koža obnovila. Prije spavanja nježno utrljajte bebi šampon i dobro isperite kosicu i kožu glave.


#2 I bebe pate od akni

Crvene tačkice, obično na bebinim obrazima i nosiću, mogu da se pojave nakon nekoliko sedmica od rođenja i traju do četvrtog mjeseca života. Ove male akne nastaju djelimično zbog zadržavanja vaših hormona u njenom organizmu, ali i zbog prekomjerne produkcije seruma. Bebi se akne s vremenom obično povlače, ali ćete ih brže eliminisati ako koristite blago sredstvo za umivanje. Nakapajte odabrani preparat na čist komadić vate, pređite njome blago preko kože, a potom čistim komadom vate, umočenim u vodu, isperite kožu.


#3 Bebina koža je alkalna

Koža novorođenčeta je višeg pH nivoa, što znači da je alkalnija i sklonija isušivanju i pojavi ekcema. Nakon prvih sedmica života, pH vrijednost počinje da opada, a vi možete značajno da doprinesete ovom procesu te bržoj adaptaciji bebine kože tako što ćete koristiti provjerene i kvalitetne preparate (namijenjene osjetljivoj koži) za higijenu, njegu, ali i pranje odjeće. Bebu oblačite u odjelca od pamuka, koja neće iritirati kožu.


#4 Bebina koža je 10 puta tanja od vaše

Nakon rođenja, površinski sloj kože (epidermis) kod bebe je mnogo tanji nego kod vas i čini ga daleko manje ćelije. Iako je održavanje lične higijene vrlo važno, vodite računa da ni u tome ne pretjerujete. Kada je riječ o novorođenčadi, pa sve do četvrtog mjeseca života, tri kupanja sedmično u vodi temperature kao i tijelo sasvim je dovoljno. Pamučni peškirići za kupanje mogu biti abrazivni i zato je najbolje da nježno tapkate bebinu kožu pamučnim blazinicama.


#5 Potrebno je godinu dana da se bebina koža potpuno razvije

Bebina koža je najosjetljivija tokom prvog mjeseca života, jer se još nije formirala zaštitna barijera na površini kože, koja će je kasnije štititi od alergena i patogenih mikroorganizama. Za potpuni razvoj površinskog sloja kože kod bebe potrebno je da prođe 12 mjeseci, a vaš zadatak je da je u tom periodu pravilno zaštitite redovnom upotrebom krema i masti i omogućite nesmetan razvoj.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.