x

Tajna otoka na jezeru koju stanovnici Milana čuvaju samo za sebe

"Sirota sestrica" popularnog Coma ili Maggiorea nudi povoljnije cijene smještaja, kao i odmor u prirodi koji hrani dušu...

Bilo ljeto ili zima, talijanska jezera s idiličnim kućicama koje gledaju na prekrasnu prirodu hit su u svako doba godine. Srećom, postoji još nekoliko idiličnih mjesta na karti „Čizme“ u kojima se može pronaći mir. Jedno od takvih se nalazi na oko osam sati vožnje automobilom iz Zagreba, odnosno sat i pol od Milana.

Jezero Orta nepravedno je zanemareno – ni brojni Talijani ne znaju kakve ljepote skriva. Nazivaju ga La Cenerentola, odnosno Pepeljuga jer „sirota“ sestrica jezera Como i Maggiore nije ni približno toliko popularna. Oni koji odlaze na Ortu kažu da ondje nalaze neobjašnjiv mir i hranu za dušu pa čak i dozu neodređene mističnosti.

Kako zbog arhitekture, tako i zbog bajkovitog otočića San Giulija na jezeru okruženog planinama. Magla koja se poigrava vizurom, snijeg što pada s nebom koje se spojilo s vodom ili vjetar u igri na površini svakodnevno mijenjaju lica Orte.

Friedrich Nietzsche, Samuel Butler, Lord Byron i Honoré de Balzac ondje su tražili inspiraciju, a danas se ljubitelji književnosti okupljaju na festivalu poezije.

Odsjedaju u jednom od malih hotela koji nude sobe za značajno niže cijene nego što je to slučaj na primjerice Gardi ili Comu. Iako se znamenitosti na otoku mogu razgledati u jednom poslijepodnevu, San Giulio nudi neodoljiv ugođaj po koji se dolazi uvijek iznova.

Crkvica svetog Julija niknula je u petom stoljeću, a sagrađena je u sjećanje na sveca koji je oslobodio otok od gomile zmija i guštera koji su gmizali uokolo dok ih hrabri svetac nije potjerao. Njegov grob se i danas nalazi na otoku.

Osim crkvice, vrijedi obići i baziliku koja je najljepši ukras otoka. Neki građani žale za starim kućama koje su porušene kako bi se napravilo mjesta za benediktinski samostan, sagrađen u 19. stoljeću.

Isola San Giulio poseban je u svako doba godine, no mnogi ga najviše vole upravo za vrijeme glazbenih festivala kad zvuci klasične glazbe zvonko odjekuju kamenim uličicama.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.