x

Tajna Šabanovog hita: Ovako je nastala pjesma "S namerom dođoh u veliki grad"!

Jedan od najpopularnijih narodnih pjesama „S namerom dođoh u veliki grad“, koju je pokojni Šaban Šaulić otpjevao 1979. godine, prvobitno nije bila onakva kakvom je svi znamo.

Kompozitor i tekstopisac Rade Vučković ispričao nam je kako je nastao ovaj vanvremenski hit kada je on, kao student Muzičke akademije, tek pristigao u prijestonicu. Nekoliko godina kasnije, prema njegovim riječima, tekst i melodija dospjeli su u Šabanove ruke, pa je tada pjesma pretrpjela značajne promjene.

- Tekst te pjesme, prvobitni, uopšte nije izgledao tako. Napisao sam pjesmu za sebe, kao autobiografsku, napravio sam i melodiju. Šaban je to čitao i slušao kad sam ja pjevao, pa mi je jednom rekao da to uobličim za narodnu pjesmu jer mu se mnogo sviđa - rekao je Vučković, napominjući da je od samog početka bio siguran da će „S namerom dođoh u veliki grad“ postati evergrin.


- Znao sam i da će se slušati godinama. Nije to kao danas, da se prave sezonske, ljetnje pjesme za kojekakve pjevače. Uostalom, kakvi su danas pjevači, takvi su i tekstopisci. A pjesme su još gore - dodao je on.

Nakon 50 godina rada Rade će organizovati koncert na kojem će velike zvijezde narodne muzike otpjevati najveće hitove koje je on pisao. U Kombank dvorani 24. decembra nastupiće, pored njega, i Halid Bešlić, Ilda Šaulić, Šerif Konjević, Snežana Đurišić, Ana Bekuta, Jelena Vučković i drugi. Poseban segment biće posvećen Šabanu, a svi prisutni minutom ćutanja odaće počast pokojnom kralju narodne muzike.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

(Kurir)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.