x

Tesla jurila autocestom dok je vozač spavao. Policajci ga nisu mogli probuditi

Tesla vozi autocestom na autopilotu s usnulim vozačem za volanom. Priča zvuči apsurdno, ali ovoga puta nije šala. Takva situacija dogodila se na jednoj od njemačkih autocesta. Njemačka saobraćajna policija imala je velikih problema s buđenjem vozača.

Nesvakidašnji incident dogodio se na autocesti A70. Policajci su primijetili Teslu kako se kreće konstantnom brzinom od 110 km/h, dok je vozač udobno drijemao.

Policajci su sirenom i signalizacijom pokušali probuditi 45-godišnjaka. Međutim, 15 minuta nije reagovao ni na jedno upozorenje policije. Vozač je ostao sjediti na sjedalu zatvorenih očiju i ruku odmaknutih od upravljača.


Nakon nekoliko pokušaja, čovjek se napokon uspio probuditi. Nakon buđenja slijedio je upute policije. Policajci su rekli da je pokazao simptome koji upućuju na to da je bio pod uticajem droga kada je zaustavio automobil.


U automobilu su pronađeni utezi pričvršćeni za volan. Takav uređaj omogućuje varanje sigurnosnih funkcija vozila pretvarajući se da su vam ruke cijelo vrijeme na upravljaču. U vožnji autonomnog automobila zabranjeno je spavanje ili aktivnosti koje vozača izmiču kontroli.


Vozač je ostao bez vozačke dozvole i protiv njega je pokrenut postupak zbog izazivanja opasnosti u saobraćaju. Do izricanja presude u automobilu će moći spavati samo na mjestu suvozača.


(Automobili.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.