x

Tesla smanjila kapacitet baterija Tesla S automobila, moraće da plati odštetu

Američka kompanija Tesla je pristala da plati 1,5 miliona dolara nakon što je jedno od ažuriranja softvera kompanije bežičnim putem privremeno ograničilo maksimalan kapacitet punjenja baterije i njen raspon u 1.743 Tesla S automobila.

Predloženo poravnanje pokriva advokatske takse i troškove, a vlasnicima na ovaj način oštećenih vozila će biti plaćeno po 625 dolara za smanjene performanse baterije.

Kao dio sporazuma Tesla, takođe mora da obezbijedi dijagnostiku i obavještenja u vezi sa baterijama vlasnicima svojih električnih automobila pod garancijom kad god je potrebna popravka baterija ili bilo kakvo ažuriranje softvera u vezi sa njima koje na bilo koji način mijenja performanse baterije.


Prema dokumentima dostavljenim Okružnom sudu SAD u San Francisku, a do kojih je došao CNBC, prema predloženom poravnanju Tesla kompanija bi uplatila 1,5 miliona dolara u fond kroz koji bi se vlasnicima vozila platilo zbog smanjenih performansi vozila nastalih usljed smanjenja kapaciteta baterije, a takođe bi pokrivao i advokatske takse i troškove tužilaca.


Prema podnescima, ažuriranje softvera uticalo je na 1.743 vlasnika Tesla Model S automobila, a u maju 2019. kompanija se, takođe suočila sa negativnim publicitetom nakon što se jedno od njenih vozila Model S zapalilo u Hongkongu.

Ilon Mask se ovog puta nije oglasio nakon ove Tesla odluke.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.