x

Test: Otkrijte pijete li previše kafe?

Ona je naš omiljeni napitak za razbuđivanje, uz nju ide mnogo rituala, a najvažniji je opuštanje. Naravno, pričamo o kafi i da, znamo – postoji granica koju ne bi trebalo prelaziti jer previše kofeina organizmu čini štetu.

Neka istraživanja pokazala su da većina odraslih koji piju kafu dnevno konzumiraju oko 200 mg kofeina (jedna do dvije šolje kafe), a 600 miligrama je gornja granica koju ne bi trebalo prelaziti.

Najočigledniji znakovi toga su glavobolja, razdražljivost i drhtanje ruku, kao i očigledni problemi sa spavanjem, odnosno nesanica. A prije nego do toga dođe, postoji i jednostavniji način kojim možete otkriti unosite li previše kofeina.

Test s usnama

Ključno je obratiti pažnju na usne. Zato napravite test – zagledajte se u ogledalo i proučite svoje usne. Djeluju li one ispucalo i dehidrirano? Potom isplazite jezik i pogledajte u njega – ako je on obojen i nije vlažan te djeluje suho i s brojnim linijama kao i usne, velike su šanse da pijete previše kafe, piše portal Mind&Body.

To se događa jer kafa djeluje kao dijuretik, a ona jutarnja je ključna – slijedi nakon što kroz period noći nismo unosili vodu. Započnemo li dan šoljom kafe bez vode i to nastavimo, velike su šanse da gubimo previše vode i unosimo previše kofeina, objašnjavaju stručnjaci.

Zato je puno bolja ideja odmah nakon buđenja popiti dvije pune čaše vode, a potom preći na kafu, jer kad smo dehidrirani kafa nas dehidrira još više.

Ako ste ljubitelj kafe i ne biste voljeli smanjiti njen unos, stručnjaci savjetuju da birate kafu bez kofeina ako u njoj uživate u većim količinama jer i ta vrsta kafe ima zdravstvene prednosti i obiluje antioksidansima kao i obična kava.


(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.