x

moćan

Testirali smo Samsung Galaxy Note 20 i uvjerili se da savršenstvo od telefona postoji!

Na veliku radost redakcije Ekskluziva.ba portala u naše ruke je nedavno stigao definitivno jedan od posebnijih pametnih telefona. Riječ je o Galaxy Note 20 uređaju, kojeg je Samsung predstavio u avgustu ove godine. Samsung uprkos pandemiji opstaje na poziciji lidera tržišta Android mobilnih telefona, a predstavljanjem Note 20 telefona i sami smo se uvjerili da je ovo uređaj vrijedan svakog centa. 

Već pri prvom kontaktu, tačnije samim uzimanjem u ruke uočili smo kako je Samsung Galaxy Note 20 idealnih dimenzija, uzimajući u obzir veličine kakve se danas pojavljuju, dok se i njegova težina sa 192 grama značajno ne osjeti. Note 20 je telefon dimenzija 161.6 x 75.2 x 8.3 milimetara, što je 10 milimetara duže i nekoliko milimetara šire od Note 10 uređaja, kojeg smo također testirali, a o čemu možete pročitati ovdje.


Kada smo kod gore spomenute veličine kod Galaxy Note 20 telefona za to je svakako zadužen Super AMOLED Plus ekran dijagonale 6.7 inča. Ovakav zaslon sa vrhunskom rezolucijom i pravim osvježenjem ostavlja „premium“ utisak. Kada smo kod izgleda moramo dodati i kako se redakcija Ekskluzive jednoglasno složila kako je dizajn apsolutno savršen, uostalom kao i same specifikacije koje ovaj uređaj nudi.


Gorila Glass 5 stakla na prednjoj strani uređaja su svakako plus i nešto što se očekivalo od njega, dok su poleđina i rubovi od Samsungovih „glasstica“, tačnije Samungove posebne legure, koja se sastoji od kombinacije stakla i plastike, u prevodu polikarobanata. Uglavnom, složili bismo se kako Galaxy Note 20 utiče na vaš imidž. Inače, na lijepom i prostranom ekranu s prednje strane se nalazi selfie kamera smještena u „punch-hole“ rupicu. Selfi kamera dolazi u rezoluciji 10 MP sa f/2.2 otvorom blende, te ima mogućnost snimanja videozapisa u 4K i FHD rezoluciji. Treba reći i to da je ovaj telefon vodootporan po certifikatu IP68 te da ima dva zvučnika.


S druge strane na Galaxy Note 20 uređaju se ističe trostruka kamera, koja je smještena u gornjem, lijevom čošku. Posebno nam se dopalo kod ovih kamera što se one ne ističu jako, što model čini još ljepšim. Full HD+ rezolucija, na dijagonali od 6.7 inča značit će vrlo dobru čitljivost pod kutom, izvrsnu vidljivost čak i na otvorenom, u situacijama kada ga Sunce izravno obasjava i sveukupno jedno fantastično iskustvo uživanja u svemu onome što poželite raditi na ovom pametnom telefonu, a moći ćete raditi puno toga.


Kako smo već spomenuli, uređaj je opremljen sa tri kamere, i to u sljedećoj konfiguraciji: glavna, široka, rezolucije 12 MP sa f/1.8 otvorom blende, telefoto rezolucije 64 MP sa otvorom blende f/2.0, te ultraširoka rezolucije 12 MP sa otvorom blende f/2.2. Osim kvalitetnih fotografija, ova kamera ima mogućnost snimanja videozapisa u 8K, 4K, FHD te HD rezoluciji, zajedno sa stereo snimanjem zvuka zahvaljujući tri mikrofona na uređaju, te stabilizaciji koristeći Gyro EIS i OIS, odnosno elektronskom i optičkom stabilizacijom slike.


Ispod haube Samsung je smjestio svog najboljeg konja za utrku – Exynos 990 osmojezgreni procesor, koji se sastoji od dvije Mongoose M5 jezgre brzine 2.73 GHz, dvije Cortex-A76 jezgre brzine 2.50 GHz te četiri Cortex-A55 jezgre brzine 2.0 GHz. Tu je i Mali-G77 MP11 grafički procesor, te 8 GB radne memorije zajedno sa 256 GB interne memorije, što je jedina konfiguracija ovog uređaja. Također, nema mjesta za memorijsku karticu, ali 256 GB ”po defaultu” je sve što ćete dobiti i to je nešto s čime biste trebali biti zadovoljni, budući da je to iznad prosjeka za prosječnog korisnika.


Zahvaljujući jako dobrim komponentama ”iznutra” i odličnom ekranu, Galaxy Note 20 ne samo da je dobar za pisanje, što svakako jest zahvaljujući njegovoj odličnoj S-olovci, već će biti i izvrstan za gledanje videozapisa na YouTubeu, gledanje filmova na Netflix-u, čitanje članaka na internetu, pisanje, stvaranje skica i poruka, ali i za igranje igara i to onih najzahtjevnijih, u što smo se i sami uvjerili.

Samsungovi pametni telefoni iz ”Note” razreda ponose se S-olovkama i to s velikim razlogom. Svake godine, Samsung dodatno doradi i poboljša S-olovku i na nju stavi neku novu tehnologiju, zbog koje olovke na novim modelima postaju bolje u odnosu na prošle. Isto vrijedi i za S-olovku na Galaxyju Note 20. Zahvaljujući induktivnom načinu dopunjavanja baterije, nikada se nećete morati brinuti oko toga hoće li se baterija u olovci isprazniti ili ne. Dodajmo tu i Samsung Notes aplikaciju te geste ”u zraku”, zahvaljujući kojima ćete moći koristiti S-olovku doslovno u zraku, na udaljenosti od zaslona uređaja i ponovno smo dobili najbolju olovku za pametne telefone na tržištu.


Što se multitaskinga tiče, Galaxy Note 20 omogućit će vam gotovo ”bestrzajno” korištenje više zahtjevnih aplikacija odjednom. To se može zahvaliti odličnih 8 GB radne memorije, koja u kombinaciji s Exynosom 990 odrađuju odličan posao. Baterija koja se nalazi u ovom pametnom telefonu je OK, trebali biste biti zadovoljni njome. Radi se o bateriji od 4.300 mAh. koja će vam u uvjetima normalnog, ne-prezahtjevnog korištenja pružiti oko 7 sati i 15 minuta uključenog zaslona. Baterija podržava i brzo žično punjenje do 25W. Od 0 do 100 odsto uređaju će trebati nekih 75 minuta, što je sasvim OK.

Na kraju dolazimo do ključnog pitanja, isplati li se uzeti ovakav telefon? Odgovor je jasan – apsolutno! Cijena Galaxy Note 20 uređaja je sasvim opravdana i za taj novac ćete dobiti apsolutno savršenstvo od telefona. Mnogo je komponenti koje idu u prilog tome, a svakako da ukoliko želite imati telefon s najboljom olovkom na tržištu, uređaj koji dolazi s odličnim ekranom, fenomenalnim vijekom trajanja baterije, vrlo dobrim materijalima i neodoljivim dizajnom onda ćete s lakoćom odabrati Galaxy Note 20.

.


.

.

.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.