x

Porsche

Testiranje novog Porschea Cayenne se privodi kraju

Terenska ispitivanja izdržljivosti: Porsche je podvrgnuo novi Cayenne izazovnim testovima.


Nadograđena treća generacija modela Cayenne će biti predstavljena u pro-ljeće 2023. godine

Jedna od najobimnijih nadogradnji proizvoda u historiji Porschea

Preko četiri miliona kilometara testiranja na četiri kontinenta

Porsche pažljivo priprema novi Cayenne za puštanje u prodaju. Do tada su, pro-totipovi i predproizvodna vozila, podvrgnuta izazovnim testovima izdržljivosti kako bi se osiguralo da ispunjavaju Porscheove visoke standarde kvaliteta.

Nakon puštanja u prodaju 2017. godine, Porsche je dosljedno poboljša-vao treću generaciju modela Cayenne sa dalekosežnim promjenama koje utiču na njegov pogonski sklop, šasiju, dizajn, opremu i mogućnosti povezivanja. „Ovo je jed-na od najopsežnijih nadogradnji proizvoda u historiji Porschea”, kaže menadžer seri-je Michael Schätzle. Pored usklađivanja portfelja pogona, inženjeri u Porscheovom razvojnom centru u Weissachu su napravili velike revizije Cayenneovog sistema šasije. Cilj je bio postići još širi raspon između tipičnih Porscheovih performansi na cesti, udobnosti na velikim udaljenostima i off-road sposobnosti. U tu svrhu, Cayen-ne će imati, između ostalog, novu, polu-aktivnu šasiju. Osim toga, vozači i putnici mogu uživati u novom i opsežno digitaliziranom ekranu i konceptu upravljanja sa poboljšanim funkcijama povezivanja. Inovativna tehnologija osvjetljenja u HD-Matrix LED prednjim svjetlima poboljšava udobnost i sigurnost u novom Porsche Cayen-neu.

Testiranje svakog modela do krajnjih granica prije puštanja u prodaju


Uz toliki broj novih tehnologija, bila su potrebna kompleksna i razrađena testiranja kako bi se savršeno podesile komponente, od kojih je većina bila potpuno nanovo razvijena. „Novi Cayenne ćemo podvrgnuti potpunom i sveobuhvatnom programu testiranja, baš kao da smo ga razvili od nule”, objašnjava menadžer testiranja Ralf Bosch. Pored sve preciznijih virtuelnih simulacija, testiranje u stvarnom životu je i dalje veliki prioritet za Porsche. Ono predstavlja test da li je neki novi model spreman za puštanje u prodaju. Tokom onoga što nazivamo kompletnim testiranjem vozila, cilj je osigurati operativnu stabilnost i funkcionalnost svih komponenti i sistema koji me-đusobno djeluju – u situacijama koje korisnik doživljava te svim ostalim. Tokom tes-tova izdržljivosti simulira se životni vijek vozila u teškim uslovima koji se rijetko deša-vaju kada je automobil u rukama kupaca. U svakodnevnim uslovima, vozila pređu preko 200.000 kilometara u gradskom saobraćaju, po seoskim putevima i autopute-vima za nekoliko mjeseci.


Kako bi simulirali ekstremne uslove, prototipovi također putuju po cijelom svijetu, sa ciljem da se njihov kvalitet i izdržljivost ispitaju u različitim klimatskim zonama.


Za novi Cayenne, testovi su obavljeni u Aziji, Africi, Evropi i Sjevernoj Americi. Ukupno je pređeno više od četiri miliona probnih kilometara. „Ono što tražimo od novog Cayennea tokom teških terenskih testova u Španiji, na izazovnim pješčanim dinama u Maroku, ili tokom veoma dinamičnih vožnji na ledenim stazama u Finskoj i na Nürburgring Nordschleife stazi nije nešto za šta pretpostavljamo da će većini kupaca ikada biti potrebno “, kaže Dirk Lersch, koji vodi tim za sklapanje i testiranje prototipa za Cayenne. „Međutim, svako ko kupi Porsche trebao bi znati da on može izdržati izuzetno velika opterećenja – bez obzira na površinu po kojoj se vozi.”

Novi Porsche Cayenne će proslaviti svoju premijeru ovog proljeća.


Izvor: automobili.ba



KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.