x

Tjestenina od čokolade: Obrok koji budi sva čula

Čokolada, kraljica slastičarstva, uspijeva udovoljiti mašti i osebujnosti velikih majstora koji njen ionako primamljiv ukus oplemenjuju zlatom ili onih koji od nje grade nevjerojatne skulpture.

No, malo je vas čulo za pravu poslasticu, a to je tjestenina od čokolade.

Čokoladna pasta predstavlja vrhunsko uživanje za sve sladokusce i čokoljupce.

Tjestenina od kakaoa u umaku od bijele čokolade neobičan je, ali i vrlo ukusan desert na koji će možda vaši ukućani uputiti pogled pun nevjerice, ali samo do prvog zalogaja. Probajte dodati i kuglicu sladoleda ili posuti s malo šećera u prahu, isplati se.

Kada je budete pravili, dobićete tamnu tjesteninu, koja nije ni slana ni slatka, ali ima boju i miris čokolade. Da biste je pretvorili u slatki desert, kuhajte je u šećernoj vodi (ima više načina) ili je samo prelijte slatkom kremom - od narandže, lješnika, bobičastog voća ili sladoledom.


Čokoladna tjestenina - recept

270 g brašna

100 g čokolade u prahu (ili kakao praha)

3 jajeta

Nekoliko kašika hladne vode

Prstohvat soli

U većoj posudi pomiješajte brašno, kakao i so. U sredini napravite udubljenje, pa tu razbijte troje jaja. Izmiješajte sve dobro dodajući i dvije kašike vode. Dodajte još vode ukoliko je potrebno da se tijesto sjedini. Izgnječite ga i oblikujte rukama. Tijesto obrađujte desetak minuta dok ne postane svilenkasto i elastično. (Bitno je da ga dobro umijesite i izgnječite). Tijesto pokrijete krpom (ili umotajte u plastičnu foliju) i ostavite da odstoji oko pola sata.

Tijesto samo izvaljajte oklagijom vrlo tanko i režite u trakice iz pomoć oštrog noža ili rezača za picu. Ostavite da se u potpunosti osuši, pa je stavite u kutije ili posudice do korištenja.


Kako tjesteninu praviti i služiti?

Ova tjestenina dobija slatkoću od vode u kojoj se kuha ili od kreme kojom se prelije. Kuhate je u vodi sa šećerom, ali možete u vodu dodati i koricu narandže, vaniliju ili zrna kafe da biste poboljšali ukus.

Na dva litra vode stavite 250 g šećera (ili manje, u zavisnosti koliko slatku tjesteninu želite. Možete staviti duplo manje šećera ako ćete tjesteninu prelijevati slatkom kremom). U vodu dodajte nekoliko kapi ekstrakta vanilije i koricu jedne narandže.

Ostavite da kuha nekoliko minuta dok se šećer ne istopi. Ubacite tjesteninu, pa je kuhajte oko pet minuta (u zavisnosti koliko je gusta). Procijedite je i spremna je za služenje. Možete je služiti sa svježim voćem, ukusnim kremama ili kombinacijom narandže, mente i kokosa.


Prijedlog za preliv:

2 kašičice marmelade od narandže

150 g krem sira

50 ml kreme od kokosa, a možete upotrijebiti i kokosovo brašno

40 g šećera u prahu

malo cimeta

Zagrijte marmeladu, pa izmutite mikserom sa kokos kremom (ili kokosovim brašnom ili ekstraktom kokosa), krem sirom, šećerom i cimetom. Mješavinu stavite u frižider da se rashladi. Služite preliveno preko tjestenine od čokolade.


Zašto je voljeti

Neodoljiva i slasna zavodnica, čokolada, osim što je kraljica slastičarstva sve češće postaje nezaobilazna namirnica slanih jela u gastro kuhinji, ali i ljekovitih tretmana. Kako biste bez grižnje savjesti uživali u njenom delikatnom ukusu, pomoći će vam i saznanje kako nas čokolada čini pametnijima.

Čokolada, posebno ona s velikim udjelom kakao mase, namirnica je koja sadrži neke tvari koje su do sada bile nepoznanica, a pomaže nam da u trenucima kad od hrane tražimo "povrat dobrog raspoloženja" da upravo to i dobijemo.

Nakon konzumiranja čokolade u našem se organizmu oslobađaju endorfini, tvari koje nazivaju još i unutrašnjim ili endogenim opijatima jer imaju prirodni smirujući i antidepresivni učinak.

Čokolada potiče stvaranje serotonina u našem organizmu, koji nakon obroka u nama izaziva osjećaj ugode.

Ipak za sve obožavaoce njenog ukusa na nepcima u prilog ide činjenica da iako 100 grama čokolade sadrži 550 kalorija svaki zalogaj se isplati jer najnovija istraživanja kažu kako nas čokolada čini i pametnijima.


(Nezavisne.com)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.