x

To smo dugo čekali: Moderna verzija legendarnog Renaulta 4

U vrijeme dok su veliki proizvođači lansirali retro verzije slavnih modela (Mini, VW Buba, Fiat 500), ljubitelji automobilizma s nestrpljenjem su iščekivali da i Renault ponudi modernu interpretaciju legendarne "Četvorke".

To se ipak nije desilo, barem u režiji francuskog proizvođača, no moderni Renault 4 ipak je ugledao svjetlo dana. Zasluga ja to japanske tuning kompanije DAMD Styling Effect koja je poznata po "body kit" paketima za različite modele.

Pomalo nevjerovatno, ali kao baza za japanski Renault 4 poslužio je Suzuki Alto Lapin. To je predstavnik popularne klase japanskih "kei cars", modela koji moraju ostati unutar 3,4 metra dužine da bi se olakšala mobilnost u prenapučenim gradovima zemlje izlazećeg sunca.

Da bi se što bolje iskoristio svaki centimetar dužine, "kei cars" poput Suzuki Alto Lapina su uglavnom kockastog oblika, oštrih linija, baš kao originalni Renault 4 koji je, poređenja radi, 24 centimetra duži.

Paket DAMD-a za Renault 4 uključuje novi prednji i zadnji dio (gril hladnjaka, svjetla, branici), blatobrane, bočne obloge… Rezultat je sjajan: Za 2.950 eura doplate dobije se moderna interpretacija Renaulta 4 s japanskom tehnikom koja uključuje 657-kubični 3-cilindrični turbobenzinac snage 64 "konja".

Ovom treba dodati i oko 8.000 eura, koliko treba platiti za najjeftiniji Suzuki Alto Lapin, što znači da japanski Renault 4 na cesti košta oko 11.000 eura. Nema sumnje da bi pronašao dosta kupaca i u Europi.


(Radio Sarajevo)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.