x

Tokio: Iron Puki na korak do sna i borbe za svjetsku titulu!

U Tokiju, glavnom gradu Japana, završena je 32. godišnja WBO konvencija. Konvencija je održana u poznatom Tokyo Dome hotelu sa učesnicima iz cijelog svijeta. Ove godine fokus Konvencije je bio na sigurnosti u boksu, te radu na poboljšanju rada supervizora, sudija i lokalnih komisija.

Konvencija je počela u ponedjeljak, 2. decembra, a završena je u četvrtak, 5. decembra. Naš bokser Edin Puhalo, poznatiji kao Iron Puki je dobio poziv i učestvovao na WBO konvenciji gdje je na najbolji način predstavljao našu zemlju.

Uz pomoć sponzora, Puki je proveo pet dana među svjetskim i evropskim prvacima, najboljim promotorima boksa, uz predsjednika Svjetske WBO federacije Francisca Varcarcela i predsjednika Evropske WBO federacije Istvana Kovacsa.


U četvrtak, 5. decembra tokom prolaska kroz rankiranje Iron Puki je predstavljen pred Generalnim komitetom WBO organizacije sa dosadašnjim rezultatima, a Iron Puki je iskazao svoju čvrstu oprjedjeljenost da titulu svjetskog prvaka donese u Bosnu i Hercegovinu. Ovim predstavljanem naš borac je izazvao burne reakcije promotera i menadžera, te ostavio odličan dojam i dobio nekoliko ponuda za dalji profesionalni angažman. Edina do borbe za svjetsku titulu dijeli još jedan korak, a to je još jedna odbrana evropske titule, a nakon toga bi najvjerovatnije bio obavezni izazivač. Mjesto prvaka koje je dosada držao Mairis Briedis je ostalo upražnjeno, a za titulu će se boriti bivši prvak Krzystof Glowacki iz Poljske i prvorangirani izazivač Lawrence Okolie iz Velike Britanije.


Puhalo je profesionalni bokser iz Sarajeva, a njegov omjer je 19-0, od čega je 18 puta svoje mečeve završavao nokautom i trenutni je prvak Evrope u WBO federaciji. Osvojio je titulu evropskog prvaka 16. februara 2019. u Frankfurtu u Njemačkoj u meču protiv višestrukog prvaka Njemačke i dvostrukog prvaka WBO-a i IBF-a Kai Kurzawe (omjer 38-6), kojeg je Iron Puki nokautirao u trećoj rundi.

Nakon ove velike pobjede Iron Puki se pozicionirao u top 12 izazivača za WBO svjetskog prvaka. Nekoliko mjeseci kasnije, 26. maja, imao je borbu protiv mađarskog boksera Mate Kristofa 11-10, kojeg je u prvoj rundi pobijedio klasičnim nokautom i još jednom dokazao zašto je jedan od najboljih boksera u cruiser kategoriji (do 91 kg) u jugoistočnoj Evropi.

U Sarajevu je odbranio naslov evropskog prvaka 14. septembra, a protivnik mu je bio Nijemac kuvajtskog porijekla, Ali Rami s omjerom 13-1, a Iron Puki ga je nokautirao u drugoj rundi. Nakon ovog meča Iron Puki se pozicionirao u top 6 izazivača za WBO svjetskog prvaka.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.