x

legenda narodne muzike

Tomina rodna kuća postaje muzej: Radovi su u toku, a datum otvaranja je jako bitan!

Toma Zdravković je legenda! Poslije smrti jednog od najpopularnijih folk pjevača, ne prestaje interesovanje javnosti za njega, pjesme koje je davno snimio slušaju se istim intenzitetom, a posljednjih godina njegov lik i njegovo djelo postali su kao kult. Tome je svakako doprinio film "Toma", koji je snimljen po njegovoj životnoj priči, a bio je pravi bioskopski hit.

Kako saznaje Kurir, u Tominu čast biće otvoren muzej, i to u njegovoj kući u rodnom mjestu Pečenjevci. Tamo već ima nekoliko obilježja koji privlače turiste da posjete Zdravkovićevo selo, a među njima su restoran koji nosi njegovo ime, spomenik u centru i drugo. S obzirom na to da je interesovanje posjetilaca za Tomu sve veće, još prije nekoliko godina rodila se ideja o muzeju, ali tek nedavno je počela da se realizuje.


- Tačno je da smo se odlučili za taj korak. Otkako je urađen film o Tomi, selo Pečenjevce je postalo centar svijeta. Nema tog automobila koji se nije parkirao u ovom selu na putu prema Grčkoj, Makedoniji, Bugarskoj... Dolazili su ljudi i iz Bosne, Slovenije, Mađarske i svi su pravili pauzu baš ovdje iz istog razloga, da vide Tomino selo, kuću, probaju njegovu pljeskavicu, rakiju, vino - kazao je za Kurir Staniša Cvetanović, koji je zadužen za restauraciju Tomine kuće u Pečenjevcima.


On je dodao da će radovi biti gotovi do jeseni i da će otvaranje biti na godišnjicu Zdravkovićeve smrti.

- Njegov dom je odavno napušten, oronuo, dvorište je počelo da zarasta, i iako smo se trudili da to izgleda što pristojnije baš zbog turista, prosto nam naše svakodnevne obaveze nisu dozvoljavale da se više posvetimo tom mjestu, dok jednog dana ja nisam došao na ideju da kuću pretvorimo u muzej. I eto, 1. 11. 2022. krenuli smo u realizaciju. Hvala bogu, sve se radi po planu, tako da bi svečano otvaranje trebalo da bude na godišnjicu njegove smrti, 30. septembra 2023. godine. U planu je otvaranje muzičkog muzeja i njegovih ličnih stvari u Tominoj kući, a uskoro izlazi pjesma posvećena njemu - rekao je Staniša.


Podsjetimo, Tomini roditelji, majka Kosara i otac Dušan, imali su petoro djece. Tomislav je bio treće dijete, a rodio se u nedjelju 20. novembra 1938, kad je porodica živjela u Aleksincu. Pred početak rata, Dušan se s porodicom vratio u rodno Pečenjevce, koje se nalazi na pet kilometara od Leskovca. Kao vrlo mlad prešao je u Leskovac zbog nezaposlenosti. Završio je osnovnu školu i kurs za traktoristu. Pri kraju osnovne škole postao je član pečenjevačkog amaterskog pozorišta. Radio je najteže fizičke poslove, a tokom pauza je pjevao. U Leskovcu je započeo pjevačku karijeru. Tu je gladan i promrzao 1958. godine upoznao pjevačicu Silvanu Armenulić, koja ga je odvela u kafanu "Radan" i pomogla mu da nauči narodne, zabavne i starogradske pjesme, a sve nakon toga je historija, dobro poznata svima.

.

.

.

.

.

Izvor: Kurir 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.