x

Topla čokolada - napitak koji tjera hladnoću i grije dušu

Večeri u društvu dragih ljudi ili samo dobre knjige i nekoliko gutljaja tople čokolade stvarnost pretvaraju u maštu koja je stvarna i opipljiva.

Čokolada je obožavana u svim izdanjima, ali njeno toplo i kremasto ruho obogaćeno raznim dodacima i ukusima pravo su savršenstvo.

Prvu toplu čokoladu ispijale su Maje još prije 2.500-3.000 godina, a ispijanje toplog kakaovca bila je asteška tradicija. Maje su samljele zrna kakaoa te prah miješali s vodom, kukuruznim brašnom i čilijem, a zatim bi to sve prokuvali. Ispijanje ovog napitka bilo je predviđeno za sve društvene klase.

S vremenom se priča o vrućoj čokoladi proširila i malo dalje od Južne i Srednje Amerike. Naravno tu su najzaslužniji kolonizatori koji su je doveli u Evropu iz Meksika. Kako šećer u to vrijeme još nije bio dostupan svima, često su se u napitak dodavali aroma vanilije ili drugi začini kako bi se umanjila gorčina čokolade. Ideja miješanja čokolade s mlijekom došla je nakon putovanje Hansa Sloana na Jamajku, s koje je donio recept u Englesku i zauvijek promijenio čokoladnu istoriju.

Industrijska revolucija i razvoj kapitalizma doveli su do mnogih čokoladnih otkrića, a jedno od njih je i čokolada u prahu koja danas olakšava pripremu ovog napitka.

Osim užitka za nepce, nekoliko gutljaja ove kremaste poslastice pružiće zaštitu kardiovaskularnom sistemu, ublažiće kašalj te smiriti želučane tegobe.

Razloga za šoljicu tople čokolade ima napretek, baš kao i recepata u kojima vrsni znalci koriste najkvalitetniju čokoladu dok su dodaci poput cimeta, čilija ili đumbira dobrodošli želite li pojačati ljekovitu notu slasnog gutljaja.

Naučnici tvrde da flavanoidi iz kakaoa pozitivno djeluju na moždane funkcije. Naučnici su za potrebe istraživanja obavili razne kognitivne testove. Radili su ih i prije i nakon što su ispitanici popili vruću čokoladu. Te su okrili da kakao bogat flavnoidima povećava nivo kiseonika u krvi, te su ispitanici bili u stanju da za 11 odsto bolje riješe kognitivne zadatke.


Veganska topla čokolada

Sastojci:

625 ml kokosovog mlijeka

1 kašika kokosovog maslaca

1 kašika javorovog sirupa (možete koristiti i steviju)

Kakao

Prstohvat mljevenog cimeta

Prstohvat mljevenog muškatnog oraščića

Prstohvat morske soli

Tri četvrtine čajne kašike ekstrakta vanilije

Priprema:

U manju šerpu stavite kokosovo ulje i kakao te ih istopite na srednje jakoj temperaturi. Promiješajte povremeno da se ne bi zalijepilo za dno šerpe. Kad je smjesa istopljena i sjedinjena, sklonite sa šporeta i ubacite javorov sirup, kokosov maslac, cimet, muškatni oraščić i so.

Gustinu smjese birate sami tako da sve sastojke možete dodavati u većoj ili manjoj količini. Vaniliju dodajte zadnju i dobro promiješajte da se sve sjedini. Servirajte svježe u šolje, tegle, čaše ili staklene zdjelice, pospite mljevenim cimetom i muškatnim oraščićem.


Tamna čokolada s crnim vinom

Sastojci:

1 tamna čokolada sitno sjeckana

Trećina čaše crnog vina

1 šoljica punomasnog mlijeka

1 prstohvat soli

malo šećera

korica narandže

Priprema:

Pomiješajte mlijeko i čokoladu i lagano zagrijavajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Miješajte dok se oba sastojka dobro ne sjedine i ne stvore gustu i kremastu smjesu.

Potom dodajte šoljicu vina, malo šećera i soli pa nastavite miješati. Sipajte ovaj mirisni napitak u šoljice i ukrasite šlagom.

Na vrh naribajte koricu narandže i uživajte u bogatstvu ukusa.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.