x

britanija izdala rijetko upozorenje

Toplinski val širom Evrope: U Italiji i na Balkanu temperature će rasti do 40 stepeni!

Toplinski val zahvatio je Evropu, ali i dijelove svijeta. Prema informacijama meteorologa potrajat će desetak dana.

Postoji 30 posto izgleda da će nedjelja biti najtopliji dan u historiji mjerenja u Velikoj Britaniji, objavila je meteorološka služba izdajući upozorenje za ekstremne vrućine u dijelovima Britanije za ovu sedmicu. Rijetko izdavano upozorenje navodi da bi mogla postojati opasnost za život ili moguću ozbiljnu bolest kao posljedicu visokih temperatura. Ostali problemi mogu uključivati zatvaranje cesta i kašnjenja ili otkazivanja željezničkog i zračnog prometa.

Met Office je objavio da upozorenje stupa na snagu u noći na nedjelju, kada se predviđa da će temperature porasti iznad 30 stepeni. Najtopliji dan zabilježen u Ujedinjenom Kraljevstvu bio je u julu 2019. godine, kada je 38.7 stepeni Celzijevih izmjereno u Botaničkom vrtu Cambridgea.


Wales je prekjučer zabilježio najtopliji dan u godini jer je živa dosegnula 28.7 stepeni u Bute Parku u Cardiffu. U Engleskoj je temperatura dosegnula vrhunac od 32 stepeni u Northoltu na zapadu Londona. Najtopliji dan u Engleskoj ove godine ostaje temperatura od 32.7 stepeni zabilježena u Santon Downhamu u Suffolku 17. juna.

Network Rail je upozorio da će ove sedmice vjerovatno biti na snazi ​​ograničenja brzine na nekim dijelovima mreže koji su najviše pogođeni toplim vremenom. Vatrogasne službe pozvale su ljude na piknike umjesto roštiljanja tokom toplog vremena nakon niza požara.


Toplinski val počeo je i u ostatku Evrope. Na Pirenejskom poluotoku su izmjerena 42 stepena Celzijeva, kao i na jugu Francuske. U Španjolskoj je najviša temperatura od 43.3 stepena Celzijeva izmjerena u Candeledi, objavila je španjolska meteorološka služba Aemet. U drugim gradovima na jugu i u središtu, poput Seville i Badajoza, izmjerena su 42 stepena.

Ovaj novi toplinski val, drugi u mjesec dana nakon onoga sredinom jula, "sasvim je neuobičajen" u zemlji gdje visoke temperature ljeti nisu rijetkost, rekao je Ruben del Campo, glasnogovornik Aemeta.

"Toplinski val je počeo u nedjelju i mogao bi "potrajati devet do deset dana, pa bi tako mogao biti treći najdulji toplinski val u Španjolskoj od 1975.", rekao je za France Presse.


Najteže će biti između utorka i četvrtka, upozorava Aemet koji ipak nije mogao reći hoće li biti srušen apsolutni temperaturni rekord zabilježen u Španjolskoj (47.4 stepena izmjerena u Montoru, blizu Cordobe, u augustu 2021.). U susjednom Portugalu temperatura se za vikend u nekim krajevima popela na 44 stepena. Premda je temperatura danas bila nešto niža, 42 stepena se ipak očekuju u okolici Evore, na jugoistoku, navodi nacionalna meteorološka služba koja najavljuje novi porast temperature u utorak i u srijedu.

Toplinski val je u ponedjeljak zahvatio i Francusku s jugozapada, objavio je Meteo-France. Temperature su na dobrom dijelu francuskog teritorija prelazile 30 stepeni Celzijevih, a od utorka bi mjestimično mogle dosezati i 39.


Vrhunac ovog vala najvjerojatnije će biti "između subote i utorka" 19. jula, dodaje Sebastian Leas iz Meteo-Francea, istaknuvši da je još rano da se ovaj fenomen uspoređuje sa smrtonosnom žegom kakva je bila u ljeto 2003. godine.

Temperature u dijelovima središnjeg i istočnog Mediterana također će porasti za oko 10 stepeni iznad normale, preći će granicu od 40 stepeni u Italiji i na Balkanu, piše Guardian, prenosi Index.hr.

I deseci kineskih gradova peku se na visokim temperaturama, a toplinski valovi tope krovove zgrada i ceste, dok je sparno vrijeme natjeralo ljude u podzemna skloništa.


Do 11 sati u utorak 68 gradova - uključujući Šangaj i obližnji Nanjing - izdalo je crveno upozorenje, najviše u trostepenskom sustavu upozorenja na toplinske valove, predviđajući temperature veće od 40 stepeni Celzijevih tokkom sljedeća 24 sata.

Šangaj, koji se još uvijek bori sa sporadičnim žarištima covida-19, upozorio je svojih 25 miliona stanovnika da se pripreme za vruće vrijeme ove sedmice. Od početka vođenja evidencije 1873. godine Šangaj je imao samo 15 dana s temperaturama iznad 40 stepeni Celzijevih.


U gradu u južnoj pokrajini Jiangxi dio ceste se zbog vrućine naborao i podigao najmanje 15 centimetara, pokazala je državna televizija. Nanjing, jedan od tri kineska paklena grada ozloglašena po vrućim ljetima, od nedjelje je za stanovnike otvorio podzemna skloništa od zračnih napada. Ratni bunkeri opremljeni su WiFi-jem, knjigama, vodom, čak mikrovalnim pećnicama. Grad je u utorak izdao crveni alarm.

U Chongqingu, drugom "paklenom gradu", krov jednog muzeja doslovce se otopio, a tradicionalni kineski crjepovi pucali su padajući dok je toplina otapala katran koji ih je držao na krovištu. Grad je u ponedjeljak objavio crveni alarm. Chongqing je rasporedio kamione za prskanje vode kako bi rashladio ceste.

.

.

Izvor: Index.hr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.