x

TOPLOTNI UDAR KOJI TOPI EVROPU STIŽE KOD NAS! Evo kada nam nakon hladnog ljeta stižu nesnosne vrućine!

Suho i veoma toplo vrijeme u većem dijelu Evrope potrajaće još dvije do tri nedjelje, dok se na Balkanu i području centralnog i istočnog Mediterana očekuje toplo, vlažno i sparno vrijeme s čestim padavinama.

Pomoćnik direktora za sektor Nacionalnog centra za klimatske promjene Goran Pejanović naveo je za agenciju Beta da toplotni talas, koji ovih dana pogađa evropske zemlje, sada neće pogoditi Balkan, ali da se takvo vrijeme može očekivati krajem avgusta.


Prognoze mreže regionalnih klimatskih centara Evrope govore da će suho i veoma toplo vrijeme u zapadnoj, centralnoj i sjevernoj Evropi potrajati još dvije do tri nedjelje, dok se u tom periodu na Balkanu i području centralnog i istočnog Mediterana očekuje toplo, vlažno i sparno vrijeme s čestim padavinama, naveo je on.


Toplotni talas čine temperature znatno iznad prosječnih vrijednosti u trajanju od pet ili više dana uzastopno. Balkan je posljednjih godina doživio više toplotnih talasa, od kojih su najznačajniji bili tokom ljeta 2003, 2006, 2007, 2012, 2015. i 2017. godine.


Povećana vlažnost vazduha, kakva trenutno postoji kod nas doprinosi povećanju subjektivnog osjećaja temperature, kaže Pejanović i dodaje da je tokom juna i jula zbog toga subjektivni osjećaj temperature bio viši za šest do osam stepeni, iako je u tom periodu maksimalna temperatura rijetko bila viša od 30 stepeni.


"Recimo, u periodu od 1. juna do 2. avgusta 2018. godine bilo je 43 dana sa subjektivnim osjećajem temperature preko 30 stepeni", naveo je on.


Pejanović je rekao da je, u slučaju da kod nas dođe do toplotnog talasa, najvažnije rashlađivati dom, i da je to posebno važno za djecu do dvije godine, osobe starije od 60 godina i hronične bolesnike.

Potrebno je izbjegavati boravak napolju u najtoplijem dijelu dana i naporne fizičke aktivnosti, izbjegavati ostavljanje djece ili kućnih ljubimaca u parkiranim automobilima i nositi laganu i komotnu odjeću, kao i unositi dosta tečnosti.


(Kurir)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.