x

Toyota na putu da ove godine proizvede 10,4 miliona automobila

Toyota je u poziciji da treću godinu zaredom bude najveći proizvođač automobila na svijetu zahvaljujući mnogo boljem startu na početku 2022. u odnosu na Volkswagen grupu.

Tokom prva četiri mjeseca ove godine, Toyota je prodala ukupno 3.429.636 automobila, uključujući vozila brendova Daihatsu i Hino. Iako ovaj broj predstavlja pad od 5,8 odsto u odnosu na prva četiri mjeseca 2021. godine, japanski proizvođač i dalje ostavlja iza sebe VW grupu, pošto je ove godine već prodala preko milion vozila više od svog njemačkog rivala.

Toyota je ove godine u Japanu proizvela ukupno 1.275.570 vozila, dok je preostalih 2.199.136 proizvedeno na inostranim tržištima.

Proizvodnja u inostranstvu ove godine je skočila 4,7 odsto, ali je domaća proizvodnja pala za 12,4 procenta.


Ukupna proizvodnja do danas je takođe pala za 2,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu, i iznosi 3.474.706 jedinica.

Prodaja Toyotinih modela u Japanu je takođe opala za 16,3 odsto ove godine. Prodaja na inostranim tržištima je bila bolja, ali je i dalje manja za 2,7 procenata u odnosu na isti period 2021. Prema sadašnjim trendovima, Toyota je na putu da proizvede više od 10,4 miliona vozila ove godine.


Toyotini rezultati prodaje i proizvodnje ostvareni su uprkos tome što je ta japanska kompanija morala da smanji kapacitete u nekim od svojih fabrika u aprilu zbog širenja kovid-19 u Japanu i drugim zemljama.

Jedan od ključnih razloga zašto Volkswagen grupa toliko zaostaje iza Toyote ove godine je činjenica da je njemački auto-gigant mnogo više prisutan u zapadnoj Evropi, oblasti koja se i dalje suočava sa problemima u lancu snabdjevanja zbog tekućeg rata u Ukrajini, prenosi B92.


(Nezavisne.com)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.