x

Toyota testira Prius sa solarnim panelima

​Japanski proizvođač automobila Toyota Motor eksperimentiše s modelom Priusa na solarni pogon koji bi ukinuo potrebu za punjenjem električnih automobila na posebnim stanicama, a inspiraciju su našli u novim, tankim solarnim pločama za satelite.

U projektu koji je finansirala japanska vlada Toyotini inženjeri su postavili solarne panele na haubu, krov, zadnje staklo i bočne elemente karoserije kako bi utvrdili koliko struje mogu da proizvedu iz Sunčeve energije.

Struja iz solarnih panela ide direktno u pogonsku bateriju, što znači da se automobil može puniti i u vožnji i parkiran.

Tokom sunčanih dana paneli mogu da proizvedu dovoljno struje za prevaljivanje razdaljine od 56 kilometara. Poređenja radi, prosječni Amerikanac dnevno pređe 47 kilometara, prema istraživanju AAA Fonda za bezbjednost u saobraćaju.

Rezultat je znatno lošiji u slučaju oblačnog vremena ali i prevelikih vrućina. U takvim uslovima bi u stvarnoj vožnji automobil morao da se napuni na stanici za punjenje.

Solarne ćelije su izuzetno tanke, širine svega 0,03 milimetra, što znači da su dovoljno savitljive da se prilagode karoseriji automobila. Inženjeri su morali da formiraju izolacijsku zonu između stakla odnosno karoserije i panela kako bi ih zaštitili, tako da su moduli solarnih panela u stvarnosti ipak široki oko jednog centimentra.

U prtljažniku automobila se nalaze baterije za solarne panele, čime se težina vozila povećava za oko 80 kilograma.

Najveći izazov je zato smanjiti težinu baterija ali i izuzetno velike troškove, rekao je Toyotin vodeći inženjer na projektu Satoshi Shizuku, dodajući da će model biti komercijalizovan vjerovatno tek za nekoliko godina.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.