x

Toyotin motor kao gorivo koristi vodonik

Iako se nije potpuno krenula pravljenju električnih vozila, Toyota ima rješenje za sve striktnije zakone o zaštiti životne sredine i smanjenju upotrebe fosilnih goriva. Njihov novi prototip motora sa unutrašnjim sagorijevanjem koji kao gorivo koristi vodonik.

Toyota Prius, legendarni hibridni automobil predstavljen 1997. godine, prvi je zaslužan za nagli skok popularnosti koji su električni automobili doživjeli u proteklim godinama.

Međutim, i pored velikog prvog koraka na koji je bila spremna, do dana današnjeg kompanija nije željela potpuno da se posveti sve većem trendu kreiranja električnih vozila.

Prvi potpuno električni automobil, pod nazivom BZ4X, prodat je u svega nekoliko stotina primjeraka do sredine oktobra prethodne godine, a povećanje proizvodnje se planira tek za 2025. godinu, prenosi TopSpeed.


Predsjednik kompanije govori da, iako je pravljenje električnih vozila sve veći trend, još uvijek nije potpuno sigurno da je pravi izbor, stoga ne bi trebali ograničiti sebe samo jednom opcijom. Iako je izjava kontroverzna, činjenica jeste da električna vozila i dalje čine mali procenat svjetskog tržišta automobila.

Motori sa unutrašnjim sagorijevanjem jesu toplotni motori kod kojih produkti sagorijevanja direktnim dejstvom vrše mehanički rad. Snaga koju koristi proizvodi se zahvaljujući trocilindričnom motoru sa mogućnošću turbo punjenja, koji umjesto standardnog, fosilnog goriva koristi vodonik. Motor je modifikovan na idući način: ugrađeni su blindirani, debeli rezervoari koji su zaslužni za skladištenje visoko zapaljivog vodonika, dok sam motor ima ojačane ventile, jače klipnjače, kao i brizgaljke za gorivo koje su dizajnirane da rade na gas, a ne na tečnost.


Pored same činjenice da je vodonik jedan od najzastupljenijih elemenata u univerzumu, druge prednosti ovakvog tipa vozila jeste veći domet, kao i kraće vrijeme punjenja, svega 90 sekundi. Tu je također i smanjenja potreba za elementima poput litijuma i nikla, koji su neophodni za pravljenje baterija električnih vozila.

Pored toga, početkom 2022. godine, kompanije Toyota i Yamaha sklopile su dogovor o proizvodnji V8 motora sa unutrašnjim sagorijevanjem koji kao gorivo koristi vodonik, a navedeni motor proizvest će snagu od 455 konjskih snaga.


Kompanija BMW je 2002. godine objavila koncept sličnog motora pod oznakom 750HL, kao i Hidrogen 7 modela 2005. godine. Hidrogen 7 kao uzor koristio je tradicionalni 6-litarski V12 motor, sa prepravkama da također, umjesto tradicionalnog goriva, sagorijeva vodonik, prenosi Benchmark.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.