x

VARLJIVA RAČUNICA

Traje li normalna trudnoća devet ili pak 10 mjeseci?

Za trudnoću se obično govori da traje devet mjeseci, međutim istina je da to stanje traje nešto duže.

Zdrava trudnoća traje 40 sedmica, a s obzirom na to da svaki mjesec ima 4 sedmice, znači li to da trudnoća zapravo traje 10 mjeseci?

Pitanje je to koje zbunjuje mnoge, ali stvar je u tome uzimaju li se za računanje kalendarski mjeseci ili mjesec kao jedinica od četiri sedmice.

Budući da je gotovo nemoguće utvrditi tačan trenutak začeća, 40 sedmica trudnoće zapravo se broji od prvog dana zadnje menstruacije. Na taj se način određuje i termin porođaja, s tim da se računa na moguće odstupanje od dvije sedmice prije ili poslije termina, koje se još uvijek smatra normalnim.


Četrdeset sedmica zapravo je malo dulje od devet mjeseci. Primjerice, ako je posljednja menstruacija počela 1. januara, termin za porođaj bio bi 8. oktobar. Tako da je to otprilike devet mjeseci i sedmica dana, ili čak i dulje ako se trudnoća prenese preko termina.

Trudnoća je najvjerojatnije nastala tokom ovulacije 14 dana prije posljednje menstruacije, što naravno nije pravilo.


Zato se datum rođenja samo predviđa i ginekolozi uvijek vode računa da dijete može da se rodi i u 38. i u 42. sedmici trudnoće, ali će i dalje sve biti u granicama normale i dijete će biti zdravo.

Ako se porođaj dogodi prije 38. tjedna trudnoće, beba je nedonošče, ali ako ne žuri i dođe na svijet 42. sedmice trudnoće, prenesena je.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.