Trebević Eko Fest

27.08.2017 08:00
trebevic-eko-fest-main

Kad: Od 25.08.2017. do 27.08.2017.

Gdje: Trebević, Sarajevo, BiH

 

Poznato sarajevsko izletište Brus na Trebeviću biće domaćin prvog TEF-a, tj. Trebević Eko Festa, festivala ekologije, sporta i muzike! TEF će se održati od 25. do 27. augusta ove godine u organizaciji Udruženja Trebeco, a uz podršku gradskih uprava Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Ovo je prvi ovakav zajednički projekat dva grada u pravcu revitalizacije Trebevića, koji bi u narednih nekoliko godina moglao zasijati potpuno novim sjajem, što je zajednički cilj svih aktera TEF-a. 

 

Održavanje festivala ima za cilj pružiti građanima mnoštvo različitih ekoloških, omladinskih, sportskih, kulturnih i muzičkih događaja, što je dio programskih aktivnosti Udruženja Trebeco. Sve je to dio plana kako bi se skrenula pažnja na Trebević koji je biser prirode u neposrednoj blizini grada, te je kao takav izuzetna vrijenost. Trebević su pluća grada, dragulj prirode, simbol Sarajeva te je kao takav zaslužio više pažnje i napora da ga se dovede u zadovoljavajuće stanje.

 

Povodom TEF-a organizovana je i press konferencija na samoj lokaciji festivala kojoj su prisustvovali gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva, g. Abdulah Skaka i g. Nenad Vuković, direktor TEF-a Željko Antonić, te predstavnici Turističke organizacije Istočnog Sarajeva i Turističke zajednice  Kantona Sarajevo, Branka Spasojević i Nermin Muzur.

 

``Grad Sarajevo i Grad Istočno Sarajevo su organizatori jednog od najznačajnijih sportskih događaja poslije Olimpijade 1984. godine. To je Olimpijada za mlade EYOF 2019. godine. Ovo je svojevsna uvertira u tako značajan događaj, jer na ovaj način pokazujemo kako dva grada mogu dobro sarađivati, posebno kada su u pitanju manifestacije ovakvog karaktera. Ovo je događaj koji će pokazati da smo dobri partneri``, rekao je Adbulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva. 

 

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković istakao je kako Trebević Eko Fest zaslužuje veliku podršku, te se nada uspjehu ovog projekta.

 

``Grad Istočno Sarajevo snažno podržava manifestacije ovog tipa, ne samo na Trebeviću, već kompletnom području. Naš zadatak je biti podrška. Trebević je u velikoj ekspanziji i razvoju te zbog toga pozdravljam sve investitore koji ulažu u ovo izletište. Očigledno je da imamo zajednički interes i slažemo se kako je razvoj turizma važan i za jedne i za druge``, naglasio je Vuković.

 

Prvi koraci koje će poduzeti organizatori festivala, Udruženje Trebeco, jeste čišćenje Trebevića od mina ali i svih ostalih zagađivača. Predsjednik Udruženja Željko Antonić ističe kako je Trebević jedinstvena planina koja ima ozbiljnu infrastrukturu koja, kako kaže, uz malo rada može sijati potpuno novim sjajem.

 

``Brus je idealna lokacija za festival i potrudićemo se da ovakvim sadržajima privučemo što više ljudi na Trebević. Sarajevo ima sreću što ima ovakvu planinu u samom gradu. To je bogatstvo koje treba iskoristiti kako u zdravstvene, tako i rekreativne svrhe, prije svega za stanovništvo oko njega, ali i za turiste kojima je ova planina sve interesantnija. Prije svega, Trebević su sarajevska pluća i to moramo znati``, rekao je Antonić.

 

Predstavnici turističkih zajednica oba grada su rekli kako žele da Sarajevo i Istočno Sarajevo imaju prepoznatljiv festival koji će biti jedna uspješna i pozitivna priča.

 

Program Eko Festa  počinje za prirodu prilagođenim aktivnostima koje uključuju muzički i sportski program i ekološke aktivnosti. U večernjim satima predviđeni su koncerti  na jedinstvenoj velikoj drvenoj bini s moćnim razglasom i rasvjetom, a u okviru kojeg će nastupati zvijezde festivala i ostali izvođači uz predgrupe i druge bendove. Nakon live muzičkog programa, iza ponoći nastupaju poznati sarajevski DJ-evi.

 

PETAK, 25.08.

Dnevni program 10:00 - 20:00

DJ program: DJ Katze (Sarajevo), DJ Freak (Trebinje), Low Cast (Sarajevo)

Radionica o zaštiti životne sredine

Prezentacija sportova na otvorenom

Biciklistički pohod

Alpinistički kamp

 

21.00 Baba Djex & Friends (drummers BL-Sarajevo) 

21.45 Helem Nejse (Sarajevo) 

23.00 Elemental (Zagreb) 

00.30 S.A.R.S. (Beograd) 

02.00 DJ ALEXANDAR DA FUNK (Sarajevo)

 

SUBOTA, 26.08

Dnevni program 10:00 - 20:00

DJ program: Old School presents ZUBA b2b MAHIR b2b SENA (Sarajevo - all day chill set)

Dnevna radionica afričkih bubnjeva i udaraljki

Studentski pohod

Planinarski pohod

Biciklistički downhill

Ekološke radionice - promocija zdravih navika

Radionice žongliranja 

Paragliding revija - precizno slijetanje

Noćni maraton

 

21.00 Baba Djex & Friends (drummers BL-Sarajevo) 

21.45 Holographic Human Element (Travnik) 

23.00 Skroz (Sarajevo) 

00.15 Del Arno Band (Beograd) 

02.00 Drop Department (Sarajevo) 

 

Nedjelja, 27.08.

Uživanje na Trebeviću


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.