x

Trend iz sedamdesetih ponovo osvojio svijet

Pandemija je snažno uticala na modne trendove u proteklih nekoliko sezona pa je udobnost bila visoko na ljestvici prioriteta, a casual stil odijevanja bio je daleko najpopularniji. Kada je riječ o cipelama, čak i najveće zaljubljenice u modu pokleknule su pred udobnim patikama i papučama. Međutim, čini se da je to vrijeme, barem što se tiče mode, iza nas, a novi trendovi u svijetu cipela najavljuju zaista uzbudljivu sezonu.

Trendovi za cipele u ovoj godini donose svu ljepotu i šarolikost modne igre, a novi modeli idu daleko iznad udobnosti, predstavljajući čiste statement komade. Ove godine je fokus na mašnama, tačkicama, printovima, kristalima i platformama. S novom modnom sezonom na scenu se vraćaju i visoke potpetice, i to one vrtoglave. Modni stručnjaci se slažu: ova sezona donosi naglasak na ekstreme, i sve je u znaku toga.

Platforme će biti neizostavne u mjesecima pred nama, a modeli sa zadebljanom potplatom zavladali su modnim svijetom. Nudeći udobnost s dozom dramatičnosti, platforme će biti prisutne kod svih modela od štikli, čizama pa sve do papuča. Prateći modne trendove od početka godine bilo je teško ne uočiti kako su cipele na platformu postale novi objekat obožavanja. Sedmice mode u Milanu i Parizu su to samo potvrdile.

Mnogi ih još nazivaju i diskocipelama, a u pitanju su zatvorene cipele na platformu i visoku debelu petu. Model koji je harao prije nekoliko godina tada su zamijenile tanke pete, ali ako je suditi po dizajnerskim kućama i brojnim modnim influenserima platforme su doživjele svoj veliki povratak.


Ovaj trend vjerno prate i vodeće modne influenserke koje su se prošetale ulicama u novim it cipelama. Platforme prate još jedan glavni proljećni trend boje, tako da u ovom izdanju dolaze u raznim bojama.

A pored brendova kao što su "Versaće" i "Valentino", i mnogi high street brendovi su već "namirisali" novi trend te počinju predstavljati i svoju verziju cipela na platformu.


Trend koji je vladao sedamdesetih godina prošlog vijeka među prvima su (ponovo) isprobale neke zvijezde čiji stil volimo, poput Beyonce i Olivie Rodrigo. Stilistkinja poznatih Nicole Chavez kaže kako su u prvom planu visoki, efektni modeli, po mogućnosti s dodatkom šljokica, odnosno platforme koje neće proći neprimijećeno nakon dominacije udobne odjeće koja je obilježila protekle dvije godine.

Italijanska influenserka Chiara Ferragni je takođe među prvima krenula da nosi ove trendi platforme, a nakon crvenog "Versaćeovog" modela kojim su se brzo inspirisali i high street brendovi pa ponudili pristupačniju varijantu, odabrala je gležnjerice s ultravisokom platformom i nosila ih na Sedmici mode u Njujorku.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.