x

Ukoliko se dokaže "pranje novca"

Tresu se Apenini: Juventus bi mogao ponovo u Seriju B

Predsjednik Talijanskog udruženja za zaštitu potrošača (CODACONS) Marco Donzelli izjavio je da Juventus mora snositi posljedice ukoliko se dokaže da je klub lažirao podatke u finansijskim izvještajima u periodu od 20018. do 2021. godine.

Prije nekoliko dana istražitelji su upali u prostorije Juventusa kako bi im oduzeli dokumentaciju vezanu za finansijske izvještaje s obzirom da je šest osoba iz kluba osumnjičeno za lažiranje podataka.

Pod istragom se nalaze predsjednik Andrea Agnelli, potpredsjednik Pavel Nedved, bivši čelnik sportskog područja Fabio Paratici (danas u Tottenhamu) i još trojica u komercijalnom sektoru: sadašnji glavni korporativni i financijski direktor Stefano Cerrato, bivši glavni korporativni i Financijski službenik, Stefano Bertola i bivši financijski menadžer Marco Re, a u prvi čas su iz Italije stizale informacije da će Juventus biti novčano kažnjen ukoliko se dokaže "pranje novca".


Međutim, sa Apenina danas stižu drugačije informacije koje se nikako neće svidjeti navijačima Stare dame. Naime, prvi čovjek Talijanskog udruženja za zaštitu potrošača potvrdio je da će u slučaju da se dokaže da su u Juventusu lažirali finansijske izvještaje (50 miliona eura) tražiti od nadležnih žestoke kazne. Između ostalog oduzimanje trofeja osvojenih u periodu od 2018. do 2021. te izbacivanje Juventusa u Seriju B.

"Ako je Juventus nezakonito stekao prednost nad suparnicima, tada bi se Savez i Uprava za tržišno takmičenje trebali uključiti i nametnuti sankcije Juventusu", rekao je Donzelli.

“Iz tog razloga, i kako bismo zaštitili hiljade navijača, podnijet ćemo pritužbu Antimonopolskom odboru i saveznim tužiteljima tražeći od njih da Juventus prebace u Seriju B i oduzmu mu posljednje naslove prvaka osvojene kao rezultat ovih potencijalno nezakonitih operacija", dodao je Donzelli.


Juventus je 2006 izbačen u Seriju B

2006. godine u Italiji je izbio jedan od najvećih korupcijskih skandala u historiji fudbala. Kao rezultat istrage, sankcionirani su Juventus, Milan, Fiorentina i Lazio. Ovi klubovi su optuženi za kupovinu utakmica i zavjeru. Korupcijski skandal nazvan je Calciopoli.

Nadležni organi su htjeli poslati Juventus u Seriju C, ali nakon žalbe, klub iz Torina je završio u Seriju B. Klubu su oduzeta dvije titule prvaka koje su dodijeljene Interu, i zabranjeno mu je igrati u Ligi prvaka u sezoni 2006./2007.

Nakon skandala, mnoge zvijezde napustile su Juventus. Alessandro Del Piero, Mauro Camoranesi i Gianluigi Buffon ostali su podići Staru damu iz Serije B.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.