x

Tri grada istog imena na Mediteranu

Njegovo ime dolazi od grčkog naziva za tri grada, a danas ga možemo naći u tri države pod istim imenom.

Postojale su i antičke verzije na području današnje Grčke i Turske, a danas njegovo ime nose i jedan gradić i zajednica u SAD-u.

U Evropi tj. na Mediteranu nam je bliži nego što bismo možda pomislili, a riječ je o – Tripoliju.

Jedan Tripoli tako je prijestolnica sjevernoafričke države Libije.

Poznat je i pod nadimkom "zapadni Tripoli" jer je smješten najzapadnije od sva tri na Mediteranu.


Riječ je o najvećem libijskom gradu s najvećim brojem stanovništva, a privlačio je i brojne turiste sve dok, nažalost, rat u Libiji nije trajno oštetio državnu ekonomiju, privredu i turizam.

Nešto je bolja situacija na najvećem grčkom poluostrvu Peloponezu, gdje leži drugi Tripoli. Gradić u unutrašnjosti poluostrva ima oko 30.000 stanovnika, a poznat je po svojoj burnoj prošlosti.


Ovdje su se odigrali tzv. Orlov ustanak u kojem je stradalo čak 3.000 Grka i opsada Tripolisa tokom Grčkog rata za nezavisnost. Kasnije mu je krenulo nešto bolje kada je u periodu grčkog carstva postao jedan od glavnih gradova.

I konačno, stižemo u najistočniji Tripoli koji je ujedno i drugi najveći grad u svojoj zemlji. Riječ je o obalnom gradu Tripoliju u Libanu. Ova najsjevernija luka Libana poznata je i po zaštićenom dijelu prirode zvanom Palmina ostrva na kojem žive ugrožene kornjače. Među turističkim atrakcijama ističu se Velika džamija Mansouri i masivna tvrđava iz doba Krstaškiih ratova, Citadelo of Raymond de Saint-Gilles.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.