Triatlon Kup Kulin ban na Boračkom jezeru od 6. do 8. septembra

06.09.2019 15:00 Do 08.09.2019 21:00

Triatlon asocijacija u BiH, kao punopravna članica Olimpijskog komiteta BiH , Svjetske Triatlon asocijacije i Evropske Triatlon Unije i ove godine organizuje 16-ti po redu Međunarodni Triatlon Kup “Kulin ban Boračko jezero 2019.”, koji će se održati u periodu od 6. do 8. septembra.

- Glavna utrka u disciplini “Sprint triatlon” održat će se 7. septembra sa početkom u 15 sati na Boračkom jezeru. Sprint triatlon je sport koji se sastoji od tri discipline: plivanje 750 m, vožnja bicikla 20 km i trčanje 5 km. Kao jedan od najmlađih olimpijskih sportova, triatlon ima tendenciju rasta popularnosti u svijetu i sve veći broj pristalica i članova Triatlon asocijacije i klubova po cijeloj BiH. Ta se spektakularnost može pripisati činjenici da je triatlon sport za ljude svih dobnih skupina, svih razina sportske pripremljenosti, ne poznaje spolne granice i uključuje ljude iz svih razina društva. Triatlon je uistinu za svakoga i nudi jako puno za sve one koji se odluče pokrenuti i promijeniti svoj način života. Na takmičenju očekujemo učešće preko 100 takmičara - predstavnika BiH, Mađarske, Srbije, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i drugih zemalja – ističe Elmir Miro Hadžialić, predsjednik Triatlon asocijacije u BiH. 

Neki izvori spominju da se prva triatlonska natjecanja bilježe oko 1920. godine u Francuskoj, pod nazivima „Les trois sports“, „La Course des Débrouillards“ i „La course des Touche à Tout“. Danas se ove utrke održavaju svake godine blizu mjesta Joinville le Pont, u Meulanu i u Poissyu. Godine 1920. časopis „L´Auto“ je izvjestio o utrci koja se sastojala od 3 km trčanja, 12 km vožnje bicikla te plivanja preko kanala Marne. Nakon tih godina, triatlon nije bio organiziran, odnosno nije bilo podataka o natjecanjima, sve do natjecanja „Mission Bay Triathlon“ održanog 25. septembar 1974. godine. Taj se datum danas bilježi kao početak modernog triatlona. 

Prvi moderni dužinski triatlon je Ironman triatlon, održan na Havajima 18. februara 1978. godine.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.