x

i za iskusne

Trik za perfektno kuhana jaja

Iako je kuhanje jaja potpuno jednostavno i za početnike u kuhinji, mnogi su se uvjerili da postoji način da se svaki put jaja skuhaju na način da će biti tvrda, a žumance zlatne boje.

Mnogi početnici u kuhinji se žale da im se nakon kuhanja na jajetu pojave zelene tačke ili krugovi ili da nije dovoljno tvrdo. Razlog za to je željezo koje iz žumanceta stigne u doticaj sa sumporovodikom (H2S).

Da bi to izbjegli probajte jaja staviti u šerpu i preliti ih hladnom vodom, a zatim pustiti da voda prokuha. Čim proključa, isključite ringlu i ostavite da jaja stoje u vrućoj vodi 10 minuta. Nakon toga jaja prebacite u posudu s hladnom vodom.

Nakon pet minuta jaja će biti spremna, tvrdo kuhana sa žumancetom zlatne boje.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.