x

Trikovi koji će vam pomoći da ruke držite dalje od lica

Za čisto lice držite ruke podalje od njega, to je već svima poznato, ali i teško izvodivo. Svi svjesno ili nesvjesno svako malo imamo potrebu dotaknuti lice, što posebno danas u vrijeme pandemije korona virusa nije uopće dobro.

Diranje lica mnogima je nesvjesni refleks, a istraživanja pokazuju da prosječni čovjek u periodu od jednog sata lice dotakne 23 puta. Sada je izrazito važno minimizirati takav kontakt radi opasnosti od zaraze sebe i drugih, a rješavanje ove nehigijenske navike isplati se i inače, i to zbog sprječavanja pojave akni i upala kože.

Prvi (i apsolutno nezaobilazni) korak je osvještavanje navike – pokušajte primijetiti u kojim situacijama i iz kojih razloga dodirujete lice. Vrlo je moguće da to radite u trenucima stresa i anksioznosti ili ste pak dodirivanje automatizmom povezali uz neke konkretne radnje, primjerice čitanje ili vožnju.

Nakon toga ste spremni za sljedeći korak – zaposlite ruke. Pomognite si s lopticom, gumicom ili nekim drugim manjim predmetima koji će vam uvijek biti pri ruci i strateški raspoređeni po mjestima na kojima najčešće dirate lice. Ako su ruke okupirane, vidjet ćete, prsti će puno rjeđe pohrliti prema licu. Još jedan trik koji bi vam mogao biti koristan jest da ruke namažete nekim prirodnim sredstvom vrlo intenzivnog mirisa – ulje čajevca je idealno jer, čak i ako posrnete, ima snažna dezinfekcijska svojstva. Intenzivan miris smetat će sluznicama očiju i nosa pa ćete izbjegavati bliski kontakt. Bilo bi korisno i da postavite nekoliko podsjetnika koji vas opominju da ne dodirujete lice te da zamolite vaše najbliže da čine isto.

(Ljepota i zdravlje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.