x

Pitcairnovo otočje izgleda poput tropskog raja

Tropski raj na kojem nitko ne želi živjeti

Britanske vlasti koje upravljaju ovim otokom u nekoliko su navrata pokušali povećati populaciju, no to im nije pošlo za rukom.

Pitcairnovo otočje izgleda poput tropskog raja s kakve turističke razglednice. Riječ je o otočju koje je smješteno u Tihom oceanu te oko 2200 kilometara udaljeno od Tahitija. Sastavljeno je od četiri vulkanska otoka: Pitcairn, Oeno, Henderson i Ducie.

Jedino je Pitcairn naseljen, no na površini od 4,6 četvornih kilometara živi tek oko pedeset stanovnika. 

Britanske vlasti koje upravljaju ovim otokom u nekoliko su navrata pokušale povećati populaciju, no to im nije pošlo za rukom. U geografskom smislu Pitcairn se nalazi na pola puta između Perua i Novog Zelanda, a njegova izoliranost i štura infrastruktura ne privlače strance. 

Na otoku je praktički nemoguće naći posao, a većina živi od socijalne pomoći. Povrh svega, prosječni stanovnik Pitcairna ima oko pedeset godina.

Stanovništvo otoka potomci su pobunjenika s broda Bounty koji su ga naselili u siječnju 1790. godine pod vodstvom Fletchera Christiana, zajedno s grupom domorodaca s Tahitija. Glavno naselje Adamstown dobilo je pak ime prema jednom od pobunjenika – Johnu Adamsu. 


Izvor: Punkufer.hr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.