x

Hrvatska ostala bez polufinala Evropskog prvenstva

Tuga u Zagrebu: Trikolori po ko zna koji put zagorčali život Kaubojima

Reprezentaciji Hrvatske je nakon pobjede Norveške nad Švedskom za polufinale bio dovoljan i remi u utakmici zadnje runde Grupe 1 protiv Francuske. Međutim, Francuzi su došli do pobjede rezultatom 30:27 i na taj način ostavili Kauboje bez polufinala.

Početak utakmice u zagrebačkoj Areni je donio ujednačenu igru na obje strane, igralo se gol za gol, ali onda Francuska pri rezultatu 7:7 pravi seriju od 3-0 i prvi put na susretu dolazi do tri gola razlike.

Uspjeli su Hrvati dosta brzo vratiti deficit na samo jedan pogodak, ali Trikolori igraju u serijama, a kod rezultata 11:10 u svoju korist ponovo prave seriju od 3-0 i odlaze na četiri gola razlike (14:10).

Domaći u finišu prvoj dijela prave veliki broj grašaka koje Francuzi predvođeni Maheom, Gigouom i Memom kažnjavaju, pa dolaze i do +6. Rezultat prvog poluvremena (19:13) je postavio Mahe sa sedam metara nakon prekršaja Marina Marića.

Početak drugog dijela je odnio pokušaje Hrvatske da smanji zaostatak. Alilović je bio sjajan na golu, ali Kauboji nikako nisu uspijevali značajnije smanjiti. Greške Hrvata su se nastavile, a Francuzi su bili naumoljivi, pa su držali 5-6 golova razlike.

Hrvatska golom Štrleka u 42. minuti utakmice stiže do -4, ali Francuzi već u narednom napadu vraćaju pet golova razlike.

Ipak, Kauboji konačno uspijevaju vezati nekoliko dobrih akcija i zaigrati puno bolje, pa nakon gola Štrleka 12 minuta prije kraja stižu do tri gola zaostatka (22:25). U nastavku susreta Hvrati sa igračem više uspijevaju stići na samo dva gola razlike, što je unijelo dozu panike u ekipi Francuske.

Dolaze Hrvati i do minus jedan, ali Francuzi uzvraćaju i vraćaju dva gola razlike (27:25), a Luka Karabatić šest minuta do kraja pogađa gol za +3 Trikolora. Imali su Hrvati tri minute prije kraja napad da se ponovo vrate na -1, ali nisu imali rješenja za odbranu Francuske.

Hrvatske je u finišu ponovo imala nekoliko propusta u odbrani, pa su Francuzi uspjeli sačuvati prednost i slaviti pobjedu.

Bio je ovo još jedan bolan poraz Hrvatske protiv Francuza, koji su im u prošlosti već nekoliko puta, uglavnom u odlučujućim susretim, bili nepremostiva prepreka.

Najefikasniji u ekipi Francuske je bio Remili sa šest golova, dok je pet postigao Kentin Mahe. Michael Guigou je dodao četiri gola.

U ekipi Hrvatske su dobre partije pružili Manuel Štrlek koji je postigao šest golova, te Ivan Čupić i Marko Mamić koji su dodali po pet pogodaka.

Izvor: sportsport.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.