x

Sama krema svjetske atletike

Tuka u "grupi smrti": U borbi za finale sa prvacima, rekorderima i srednjoprugaškim legendama

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka je sjajnom trkom u kvalifikacijama obezbjedio učešće u polufinalnoj utrci na 800 metara na Olimpijskim igrama u Tokiju.

U polufinalu će učestvovati 24 atletičara koja su podijeljena u tri grupe. Naš atletičar smješten je u treću grupu koju su već neki poznavaoci atletike prozivali i kao "grupa smrti".

U finale će proći po dva najbolja iz sve tri grupe, te još samo dvojica s najboljim vremenima od onih koji ne budu na prva dva mjesta u tim grupama.

Sa našim Amelom Tukom će u stazi trčati Ferguson Cheruiyot Rotich, Nijel Amos, Elliot Giles, Pierre-Ambroise Bosse, Isaiah Jewett, Oussama Nabil i Jeffrey Riseley, a mi ćemo vam u predstaviti Amelove protivnike pa krenimo redom.

Ferguson Rotich je jedan od "nesretnih" Kenijaca. Uvijek je na velikim takmičenjima među favoritima, a u karijeri ima samo bronzu sa posljednjeg prvenstva svijeta u Dohi, kada je trčao 1:43.82.

Nijel Amos iz Bocvane atletska je legenda kada su u pitanju utrke na 800 metara, a na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine osvojio je srebrenu medalju. Prema prognozama prije Tokija, svrstavali su ga među pet glavnih favorita za osvajanje zlatne medalje. Višestruki je prvak Afrike, a u Monacu u Dijamantnoj ligi 2019. godine istrčao je rezultat 1:41.89.

Britanac Elliot Giles je u sjajnoj formi i u Tokijo je došao pun samopouzdanja. Ove godine je u Torinu istrčao 800 metara za 1:44.56, a još dva puta je išao ispod 1:45.00 u ovoj godini. Ima samo bronzanu medalju sa prvenstva Evrope 2016. godine, a mnogi atletski analitičari smatraju da bi Tokijo mogao biti veliki iskorak u njegovoj karijeri.


Pierre Bosse je jedan od najboljih srednjoprugaša današnjice iako je daleko od forme iz 2017. godine kada je bio prvak svijeta na 800 metara. Francuz je ove sezone u Torinu u dvorani trčao za njega loših 1:50.13., ali obzirom na iskustvo i kvalitet, ovakve majstore nikada ne smijete otpisivati na velikim takmičenjima. Lični rekord mu je 1:42.53 još iz 2014. godine.

Isaiah Jewett je novo lice na 800 metara, ali rezultat iz Eugena ove sezone od 1:43.85 govori da bi mogao biti "nagazna mina" za favorite.

Oussama Nabil je atletičar sa jednim od najlošijih rezultata u polufinalnim grupama na 800 Metara. Marokanac ima lični rekord od 1:45.42. Bio je sjajan u mlađim kategorijama, ali na seniorskom nivou još nije iskočio kako se očekivalo.

Slično kao Nabil i Jeff Riseley iz Australije je ostvario cilj ulaskom u polufinale, tako da rasterćeno čeka utrku. Interesantno, da je njegov lični rekord još iz 2012. godine kada je trčao 1:44.48, a rijetko koju utrku je u posljednje dvije sezone istrčao ispod 1:46.00.

Podsjetimo naš Amel Tuka je u Monacu 2015. godine 800 metara istrčao za 1:42.51.


Prema statistikama i prognozama prije polufinala, svjetske kaldionice najveće šanse za prolaz daju Amosu i Gilesu, ali ne isključuju mogućnost da iz ove grupe jedan ili čak oba atletičara u finale uđu po vremenu, naravno zavisno od tempa utrke, ali i ostale dvije polufinale utrke. Prognoze govore da će se za finale možda morati trčati čak i ispod 1:44.00.

Polufinalne utrke počinju u nedjelju u 13:25, a Tukina je na rasporedu od 13:45 sati.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.