x

Nemoj biti njegova žrtva

Tvoj dečko je manipulator ako koristi ove fraze: Prepoznaj ga na vrijeme i ne dopusti da se igra s tobom

On vrlo dobro zna što i kojim tonom nešto treba reći. On ima malo ili nimalo brige za tvoje osjećaje. U početku je sve bilo savršeno, no otkako si se s njim upustila u vezu, sve je teže.

Zapravo ti sama nemaš osjećaj kao da si dobro. Imaš manje samopouzdanja, manje si sigurna u sebe, manje pametna i u konačnici, imaš osjećaj kao da nisi baš normalna, zato jer ti je on to rekao ili dokazivao.

Jesi li ti možda žrtva u manipulativnom odnosu? Provjeri je li vrijeme za paljenje alarma, ako tvoj dečko koristi sljedeće rečenice i fraze.

1. „Učinila bi to da me stvarno voliš“

Kakva emocionalna manipulacija. Dečko koji te stvarno voli takvu kakva jesi, neće na taj način taktizirati u nastojanjima da dobije ono što želi. Samo zato što si ušla u vezu ne znači da moraš raditi stvari zbog kojih ćeš se osjećati neugodno ili loše, a samo zato da bi njemu dokazala ljubav.

2. „Pretjerano reagiraš, što dramatiziraš?“

Njegovo ponašanje je izazvalo nekakvu tvoju naglu reakciju ili povisivanje tona. Ti smatraš da je to opravdano, s obzirom na ono što je napravio, no on te optužuje da si kraljica drame. Ne brini, nisi ti pretjerala, nego manipulator voli govoriti da preuveličavaš, kako bi ti pokazao da su tvoji problemi izmišljeni i da si preosjetljiva. Samo te želi ušutkati. Krajnji cilj je skretanje pozornosti s njegovog lošeg ponašanja i prebacivanje fokusa na tebe, koja navodno od muhe praviš slona.


3. „Nikad ja to nisam tebi rekao“

Čini ti se kao da si u posljednje vrijeme postala zaboravljiva, jer te on uvjerava da ti nije nešto obećao, prepričao ili rekao. Tvoj će te dečko malo po malo natjerati da posumnjaš u vlastita sjećanja na događaje. Kada se neka laž ponovi mnogo puta, ona postaje istina. Tako ćeš i ti početi vjerovati svojem dečku pa više nećeš vjerovati svojoj prosudbi, već ćeš se oslanjati na manipulatora.

4. „Vidi što si me natjerala da napravim“

Odgovornost za svoje postupke želi prebaciti na tebe i pretvara se kako se ne može kontrolirati. Strašno, on je pogriješio, ali tebi nameće osjećaj krivice. Ovom rečenicom srozava tvoje samopouzdanje, samo kako bi sebe zaštitio.

5. „Ispričao sam se, što još hoćeš od mene?“

Moguće da će se ispričati „reda-radi“. No, ti znaš kako je isprika prazna i tužna si zato što već sto puta griješi na jednoj te istoj stvari. To je ta njegova taktika stalnog ispričavanja. On je osoba koja ne odstupa od svojih ponašanja i stavova. Da te stvarno voli rekao bi ti nešto poput: „Već sam se ispričao, ali vidim da si uzrujana. Što te još muči? Tu sam da razriješimo situaciju i da ti pomognem“.


6. „Tvoje prijateljice loše utječu na našu vezu, moraš se prestati družiti s njima“

Naravno da će te pokušati izolirati od tvojih prijateljica koje vide koliko je otrovan i štetan po tebe i to ti otvoreno kažu.

7. „Nitko drugi te ne bi volio tako kao ja“

Jedan od naših najvećih strahova je da smo nedostojni ljubavi. On će te natjerati da posumnjaš u svoje temeljne vrijednosti. Tebi se u glavi nesvjesno ruši slika o sebi, a njegova rečenica ti djeluje poput prijetnje doživotnom samoćom, ako se taj odnos prekine.

8. „Ti si luda. Ti si paranoična!“

On te vrijeđa, a ti si počela preispitivati vlastiti razum. Frajer te laže, vara, ponižava i stalno poriče ono što je očito, međutim, on svejedno tvrdi da nije u njemu problem, nego da nešto ne valja s tobom. Nevjerojatno je koliko smo sposobne lagati same sebi kad upoznamo nekog novog i kad smo zaljubljene, no bilo bi dobro da razmisliš koliko ti takva osoba treba u životu.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.